17 september 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Kjell Waern: Ett tiggeriförbud är utan effekt

Jag är rädd för att ett förbud att tigga bara kommer att få en enda effekt, och det är att debatten om hur vi ska kunna överbrygga klyftorna mellan romerna och övriga européer i vår världsdel tystnar, skriver Kjell Waern.

Ingen hjälp. Jag har mycket svårt att se hur ett förbud att tigga på något sätt skulle hjälpa romerna ifrån ett utanförskap som de levt i flera hundra år, skriver debattören.
Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

I en debattartikel av Jonas Segersam och Eva Moberg (Dagen 12/7) ger de sina motiv till varför tiggeri bör förbjudas i Sverige. Artikeln är enligt författarna också ett inlägg inför den stundande debatten vid Kristdemokraternas kommande riksting.

Jag är glad för det som gjorts för romerna i Uppsala. Det väcker respekt och jag hoppas att man på många orter kan hitta ett liknande samarbete mellan myndigheter och civilsamhälle. Ändå har jag svårt att förstå förslaget att förbjuda tiggeri. Motiveringarna skapar bara frågor i mig.

Tiggeri leder till utanförskap skriver Segersam och Moberg. Men är inte verkligheten den motsatta? Är det inte utanförskapet som leder till tiggeri, och inte tiggeriet som leder till utanförskap? Jag har mycket svårt att se hur ett förbud att tigga på något sätt skulle hjälpa romerna ifrån ett utanförskap som de levt i flera hundra år. Det skulle i stället ge helt fel signaler till alla de romer som många runt om i vårt land, däribland debattörerna, haft kontakt med de sista åren.

Segerstam och Moberg skriver att tiggarna kämpar för att få ihop till sina resor som kostar 3 000 kronor varje gång de åker hem. Men så mycket kostar det inte, särskilt inte eftersom många romer åker buss. Tiggarna tigger inte för att tjäna pengar till sina resor!

Precis som bland alla folkgrupper är det en del som använder sina slantar väl, medan andra tyvärr slarvar. Problemet är att vi ser dem som missköter sig och sedan dra vi alla över en kam. Jag hör till leda att "romerna är sådana", till och med när vi sitter öga mot öga med romer som inte "är sådana". Jag önskar att vi skulle lyssna på den gamle profeten som sa att "En son ska inte bära sin fars missgärning, och en far ska inte bära sin sons missgärning". Alltså: Döm den enskilde – aldrig gruppen.

Det är naturligtvis sant att romerna inte är ödesbestämda att tigga. Därför tycker många i vårt land att de borde de jobba och bidra till samhället i stället. Men med den inställning till folkgruppen romer som härskar i Europa kanske de ”måste” tigga. För det är inte så lätt för en rom att få ett jobb.

Jag har själv följt många romer som sökt jobb för att försörja sig och sin familj. Ofta byter de namn innan de söker sig ut på arbetsmarknaden för att deras identitet som romer inte ska avslöjas. Annars vet de på förhand att de inte får något jobb. Jag skulle kunna fylla denna tidningssida med exempel…

Så jag undrar: Varför skulle ett tiggeriförbud få romerna att jobba i stället för att tigga? Är det för att de är lata och måste tvingas jobba?

I Rumänien finns det många jobb, skriver Segersam och Moberg. Och visst skulle det vara att föredra att romerna får jobb i Rumänien. Men vad är det som gör att det skulle lättare för en rom att få jobb där? Är det för att myndigheterna talat om hur lätt det är för en rom att få jobb, bara de vill? Jag ser naturligtvis med glädje på de satsningar som görs, också av myndigheterna i landet. Men det räcker nog inte med att det finns många ”enkla jobb” där. Det måste också finnas arbetsgivare som är villiga att sätta sig in i åtminstone grunderna i romsk kultur så att de lite kan förstå detta folk, och sedan våga anställa dem. Okunskapen om romernas kultur, tankesätt och livssyn har jag funnit vara lika skrämmande i Rumänien som i vårt eget land, och kanske till och med större!

Livet på gatan främjar kriminalitet och prostitution, hävdar debattörerna. Men jag kan inte se att problemet med en kriminalitet som växer i vårt land skulle påverkas positivt av ett tiggeriförbud. Problemet är väl inte ett specifikt romskt problem? Under många år som fängelsepastor har jag sett hur stora grupper från andra europeiska länder regelbundet begår brott. Men jag hör inte mycket av debatt om detta! Bara om romerna…

Och på vilket sätt skulle ett tiggeriförbud minska brottsligheten hos de romer som faktiskt begår brott? Visar inte historien att de kriminella alltid hittar nya vägar att begå brott, vilken folkgrupp han eller hon än kommer ifrån?

Jag hoppas att debatten på KD:s riksting ska bli klargörande och resultera i konkreta förslag om hur vi i vår världsdel ska förhålla oss till den stora folkgrupp som kallas romer. En grupp som Europa har förtryckt under århundraden och skapat stora problem bland. Problem som de i dag anklagas för. Jag är rädd för att ett förbud att tigga bara kommer att få en enda effekt, och det är att debatten om hur vi ska kunna överbrygga klyftorna mellan romerna och övriga européer i vår världsdel tystnar.

Läs även | Ta del av forskningen om tiggeriförbud

Läs även | Tiggeriförbud delar KD

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Debatt