03 augusti 2021

En tidning på kristen grund



Debatt

Omoraliskt stöd till UNRWA

EU:s stöd till UNRWA innebär en ansvarslös hantering av skattemedel med destruktiva konsekvenser för Mellanöstern som följd, skriver Europaparlamentarikern Charlie Weimers (SD).

I slutet på juni meddelade EU-kommissionen att FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (UNRWA) tilldelas över en miljard kronor i EU-bistånd under 2019. Det är ett djupt problematiskt beslut av flera skäl.

Först därför att det är ett politiskt stöd för ett kontraproduktivt FN-organ som bidrar till att upprätthålla konflikten genom att stadfästa kravet på palestinskt återvändande till Israel.

Men även för att beslutet innebär en massiv överföring av europeiska skattepengar i ett läge då EU-kommissionen kräver ytterligare 15 miljarder per år i ökad svensk EU-avgift.

Svenska skattebetalare är redan de i särklass största bidragsgivarna till UNRWA. Den rödgröna regeringen lovade donera cirka 540 miljoner kronor förra året vilket motsvarar ungefär 53 kronor per svensk. Detta är tre gånger mer än danskarna, sex gånger mer än finländarna, och sju gånger mer än vad tyskarna lovat donera per person.

Efter att EU:s revisorer 2013 uppdagade att EU betalt löner för palestinska byråkrater som vägrat arbeta utlovade EU-kommissionen förändring. I framtiden skulle bidragen betalas som direkt kontantstöd till palestinska familjer i nöd. Tyvärr fortsatte utbetalningarna, mellan 2016 och 2018 skänkte EU och medlemsländerna totalt 14 miljarder till UNRWA.

Representanter för den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet har lovprisat UNRWA för ”extraordinärt effektivt arbete” och krävt att kommissionen och parlamentet ska finna en ”stabil lösning” för finansieringen av UNRWA. Socialdemokraterna i EU-parlamentet vill betala ut miljardbistånd utan krav på årlig auktorisering genom EU:s budgetprocess. De vill maximera utbetalningarna och minimera kontrollen. Det är en ansvarslös hantering av skattemedel med destruktiva konsekvenser för Mellanöstern som följd.

Det råder akut budgetkris i den palestinska myndigheten efter att USA dragit in allt ekonomiskt stöd förra året. Kombinationen av slapp socialdemokratisk budgetkontroll och möjligheten att styra kostnader från en budgetpost till en annan möjliggör tyvärr att finansieringen av propaganda och terror kan fortsätta.

Martyrfonden gör ännu utbetalningar till terrordömdas familjer medan fängslade terrorister smugglar spermier till fertilitetskliniker och deras fruar föder barn vilka Palestinska myndigheten hyllar som ”frihetsambassadörer". En mor till sex fängslade terrorister med tio israeliska liv på samvetet hedrades nyligen efter att en lyckad spermasmugglingsoperation gjort henne till mormor. En seger i ”kampen mot ockupationen” enligt ministern för kvinnofrågor, Amal Hamad. Även skolor som finansieras av UNRWA i Gaza har använts för att lagra vapen och ammunition och UNRWA har överlämnat raketer som hittats till Hamas.

Denna omoraliska användning av skattemedel måste upphöra. Jag har krävt ett klargörande av EU-kommissionen om vilka konkreta åtgärder som tagits sedan 2013 för att garantera att skattebetalare genom EU-stöd inte fortsättningsvis betalar löner för palestinska byråkrater som vägrar arbeta, eller löneförhöjningar för ministrar som hedrar terrormödrar. För att långsiktigt öka kontrollen av biståndet bör UNRWA avskaffas och ansvaret för dessa frågor överföras till FN:s huvudsakliga organ för tillhandahållande av stöd och bistånd till flyktingar, UNHCR.

Charlie Weimers (SD),

Europaparlamentariker

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Debatt