17 juni 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Ekonomi och logistik väger tyngre än barnrättsperspektivet

Slutreplik. Migrationsverket säger att de i så stor utsträckning som möjligt försöker lyssna in barnens behov. Ändå ser Migrationsverket inga möjliga lösningar för att minimera flyttarna, skriver Sara Salmonsson.

Tack till Fredrik Söderberg Bruce, presschef vid Migrationsverket, som svarade på min artikel (Dagen 6/11). Enligt Söderberg Bruce försöker Migrationsverket att i så stor utsträckning som möjligt lyssna in barnens behov, vilket låter lovande. Ändå ser Migrationsverket inga möjliga lösningar för att minimera flyttarna för de asylsökande barnen. Dessvärre väger ekonomi och logistik tyngre än barnrättsperspektivet.

Om det nu inte går att påverka beslutet så måtte Migrationsverket kunna ge familjerna tydlig information i god tid före flytten. Tydlig information kan leda till en känsla av kontroll över situationen de befinner sig i, vilket i sin tur förhoppningsvis minskar oron. Minst ett halvår före flytt borde barnfamiljerna få reda på vart de ska flytta (inte bara med två veckors notis som tidigare angivits). De bör även få reda på vilken skola som är ämnad för barnen och hur flytten ska gå till. Att visa respekt och värdighet för de människor som söker asyl i Sverige är det minsta vi kan göra och bör vara en självklarhet. Jag önskar Migrationsverket allt gott när det gäller att lyfta barnens bästa i alla frågor som rör barn.

Fler artiklar från Debatt

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar