Debatt

Min formulering var djupt olycklig

Svar direkt. Jag är tacksam för möjligheten att förklara vad jag egentligen ville säga, men misslyckades med, skriver Alf B Svensson.

Jag beklagar djupt och kan inte sluta upp att anklaga mig själv för att jag uttryckt mig på ett sätt som inte kan tolkas på något annat sätt än att kvinnor frivilligt ställer upp på att bli våldtagna. Det är givetvis fullständigt fel. Ingen kvinna vill ju bli våldtagen.

Därför är jag tacksam för Lisa Minnhagens debattartikel. Den ger mig möjlighet att förklara vad jag egentligen ville säga, men så grovt misslyckades med. Flera av de kvinnor som Matilda Gustavsson intervjuat i boken “Klubben” hade till en början frivilligt sex med kulturprofilen för att det skulle underlätta för dem att få umgås med kultureliten. Jag tog det som ett exempel på att inte bara män utan också kvinnor ibland har sex utan att vara kära eller vilja gå in i ett fast förhållande. Något som kulturprofilen sedan medvetet utnyttjade. Att de blev våldtagna är de givetvis inte på något sätt medskyldiga till. Det är ett allvarligt brott som kulturprofilen ensam är ansvarig för och nu också sitter i fängelse för.

Med min krönika ville jag uppmuntra trygga och hållbara relationer.

—  Alf B Svensson

Att många är rädda att engagera sig känslomässigt i ett förhållande, om de som barn eller senare i livet blivit lämnade av någon som de älskat och litat på, är ett faktum. Det gäller givetvis också kvinnor. Många kvinnor som blivit lämnade och svikna av sin pappa i samband med en separation, eller av en man eller kvinna som de älskat, vågar inte gå in i en kärleksrelation för att inte ännu en gång bli lämnade och övergivna.

Att många kvinnor inte vill vara ihop med en man som har lägre lön och utbildning är, även det, ett faktum som behöver lyftas fram i debatten. De lågutbildade männen är därför de stora förlorarna när de ska hitta någon att dela livet med. Kvinnorna är däremot ofta de stora förlorarna när sex frikopplas från kärlek och ansvar.

Min avsikt har aldrig varit att anklaga kvinnor som grupp. Ofta engagerar de sig mer och tar större ansvar för att vårda sina relationer än många män gör. Med min krönika ville jag uppmuntra trygga och hållbara relationer. Därför beklagar jag än en gång att jag uttryckt mig på ett sätt som både är helt fel och måste uppfattas som djupt kränkande av de kvinnor som varit med om en våldtäkt.

Fler artiklar för dig