28 juli 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Guds rike gäller även politiken

Orättvisor är djupt okristliga och en utmaning för kyrkan

Per Sundin menar (Dagen 29/6) att partipolitiken i kyrkan minskar dess trovärdighet. Jag menar att kyrkans profetiska roll i världen också handlar om politik. Dess diakonala roll inkluderar även en politik för ekonomisk rättvisa och jämlikhet. Det är också en tjänst för Gud som inte ens kräver några kyrkolokaler.

I inledningen till Jesu bergspredikan (Matt 5:9) står det: “Saliga är de som håller fred, de skall kallas Guds söner.” Det är också till stor del detta som FN:s deklaration om mänskliga rättigheter handlar om. Jesu undervisning om Guds rike, som också är kyrkans mission, betonar just kärlek, rättfärdighet, barmhärtighet, medmänsklighet och rättvisa.

För en del låter det kanske som vänsterpolitik, men i kyrkan har det i alla tider handlat om Guds rike. Jag misstänker att det är den framväxande högerpopulismen som har gjort att denna politik numera till och med ibland kan förhånas och ironiskt benämnas som “politiskt korrekt” eller PK. Men om man läser Bibeln och särskilt GT:s profeter och bergspredikan borde man inse att det är kyrkans profetiska roll i världen och en politik för Guds rike, som det handlar om.

Orättvisorna har lett till konflikter, krig, främlingsfientlighet och rasism.

—  Eskil Jonsson

Då tänker jag inte minst på de senaste 30 årens nyliberalism, som banat väg för kraftigt ökade klyftor mellan rika och fattiga. Orättvisorna har även lett till konflikter, krig, främlingsfientlighet och rasism. Det här är förstås en djupt okristlig politik som är en stor utmaning för kyrkan i dag, oavsett vilket parti det handlar om.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Debatt