Debatt

KD:s inställning till SD är en balansgång på slak lina

Slutreplik. Sverigedemokraternas idéer har packats om men ideologin är fortfarande främlingsfientlig. Genom Kristdemokraternas samarbeten med SD anser vi att de legitimerar ett parti med bruna rötter, skriver Daniel Berner och Jessica Hagård (C).

Kristdemokraterna i Jönköpings län Monica Samuelsson, Hans Svensson, Hans Jarstig och Camilla Rinaldo-Miller besvarade den 18 juli vår debattartikel där vi ställt frågan om “krist” i Kristdemokraterna längre har någon bäring på partiets ideologi efter dess samarbete med Sverigedemokraterna.

De svarade bland annat: “Kristdemokraterna står stadigt i de värderingar som funnits med sedan partiets start. Och det är den kristdemokratiska idétraditionen. Den handlar om synen på människan och på samhällsgemenskapen.”

Ungefär samtidigt som deras svar kom publicerades den första delen av Sverigedemokraternas egen vitbok som bekräftar att en betydande del av SD:s grundare hade sin bakgrund inom nazistiska, rasistiska eller odemokratiska sammanhang. Författaren Tony Gustafsson beskriver för Dagens Nyheter hur partiet, grundat 1988, bildades på grundvalarna av Bevara Sverige svenskt (BSS). Av de 22 grundarna hade 18 den bakgrunden och utöver det hade 9 eller 10 av de 22 kopplingar till den nationalsocialistiska, fascistiska naziskinheadrörelsen.

Människor från hela “vit makt”-sfären samlades således för ett projekt som skulle leda till politiskt inflytande. SD:s Martin Kinnunen säger till DN att han inte är förvånad över vitbokens innehåll och att Jimmie Åkesson, i sitt twitteruttalande från i fjol om att SD aldrig kommer att lämna eller överge sina rötter, syftar på SD:s första partiprogram från 1989.

SD:s Martin Kinnunen säger till DN att han inte är förvånad över vitbokens innehåll och att Jimmie Åkesson, i sitt twitteruttalande från i fjol om att SD aldrig kommer att lämna eller överge sina rötter, syftar på SD:s första partiprogram från 1989.

—  Daniel Berner och Jessica Hagård (C)

1994 valde Jimmie Åkesson att engagera sig i Sverigedemokraterna. Antisemiten Anders Klarström, med bakgrund i nazistiska Nordiska Rikspartiet, var partiledare fram till och med 1995. Sedan dess har idéerna packats om men ideologin är fortfarande främlingsfientlig.

Vi centerpartister vill göra allt för att inte “vit makt”-rörelsens mål ska bli förverkligat – för att främlingsfientliga idéer inte ska få ta makten över vårt land. Inte någonstans, någonsin.

Kristdemokraterna har lagt en gemensam budget med SD och presenterat en fyrpartilösning inför valet tillsammans med Moderaterna och Liberalerna. På så sätt anser vi att de legitimerar ett parti med bruna rötter. De säger att det enbart handlar om vissa sakpolitiska lösningar, men var finns den röda linjen? Är det någon som tror att Jimmie Åkesson inte kommer ställa stora krav på övriga tre partier efter valet om dessa fyra får majoritet? Hur kommer då KD att ställa sig till det?

Vi ser inte att Kristdemokraterna på nationell nivå står stadigt. Vi ser en balansakt på slak lina över en avgrund. Alla som inte vill ha balansakter, som i stället vill rösta på ett borgerligt parti som står med fötterna djupt rotade i den demokratiska mylla där allas lika värde hyllas, ja, de kan helt enkelt rösta på Centerpartiet i stället den 11 september. Svårare än så är det inte.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig