Debatt

Kristendomen handlar inte om moralism

Ett budskap som presenterar en utombiblisk Jesusperson som bara vill visa på en hög moral är inte kristendom, skriver Bengt R Albertson.

Om insikten saknas om vem Jesus verkligen är förminskas kristendomen till moralism. Det innebär att det viktigaste inte blir läran eller teologin, utan beteendet och gärningar. Men detta står i strid med den apostoliska kristendomen som är en nådens lära, inte en förtjänstreligion.

Det handlar inte i första hand om vad människan gör, utan om vad Gud redan har gjort, i Kristus. Eller, med Skriftens ord: “I detta är kärleken, inte att vi har älskat Gud utan att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder” (1 Joh 4:10).

Häri ligger den mest grundläggande skillnaden mellan många nutida idéer och den sanna kristendomen: Idén om att Jesus i första hand var en politisk och social förebild och imperativ stämningshöjare. För den som bygger sin kristna tro på Bibelns texter framstår en uppenbar motsägelse till den sanna kristendomen. Nutida idéer vädjar till människans egen vilja, medan sann kristendom konstaterar en nådig handling från Gud.

Jesu moraliska undervisning har sin auktoritet utifrån hans identitet som Gud och Herre.

—  Bengt R Albertson

Ett budskap som presenterar en utombiblisk Jesusperson som bara vill visa på en hög moral är inte kristendom. Det är värt att fundera kring. Samtidigt vill de som gör så - och här återfinns delar av västvärldens kristenhet – mer eller mindre förkasta hans rättmätiga och gudomliga natur och identitet. I slutändan faller det resonemang som betonar människosonen framför gudasonen pladask.

Här är vad man missar: att Jesu moraliska undervisning har sin auktoritet utifrån hans identitet som Gud och Herre, och det är därför vi kristna tillber honom.

Jesus kom inte för att:

  • hjälpa feminister att skuldbelägga halva befolkningen
  • stötta dem som skuldbelägger människor som råkar födas med en viss nyans av hudfärg
  • stötta dem som hånar och attackerar människor som har en viss sexuell identitet
  • stötta dem som förtrycker människor som de anser ha fel åsikter
  • stötta människor som uttrycker sin ideologi genom våld och skrämsel
  • stötta dem som skapar politiskt kaos och genom gudsfientliga ideologier vill påverka Guds folk i Kyrkan

Jesu undervisning och hans gudomliga identitet ska aldrig och kan aldrig skiljas åt. Dessa två är det som präglar Kristi församlings uppdrag i evangelisationen och församlingens inre andliga liv.

Fler artiklar för dig