Debatt

Hur vore det med en nådefull bibelsyn?

Replik. Människor som läser sin bibel och låter texterna påverka sitt liv inspirerar mig. En praktisk bibelsyn är så mycket viktigare än en teoretisk och teologisk, skriver Eric Berggren.

Med jämna mellanrum kommer frågan om bibelsyn fram i artiklar och debatt, senast genom Greger Anderssons fina text i Dagen: När gudsbilden i Bibeln krockar med hur man predikar om Gud blir det problem. Själv har jag rört mig i sammanhang med olika bibelsyn. Sedan en tid tillbaka slår det mig dock att praktisk bibelsyn är så mycket viktigare än teoretisk/teologisk.

Människor som läser sin bibel och låter texterna påverka sitt liv inspirerar mig. I den här stora gruppen finns många vanliga kristna, och även sådana som ännu inte kallar sig kristna.

Deras teoretiska bibelsyn kan skifta. Det finns kristna inom alla grupper av bibelsyn – liberal, fundamentalistisk, evangelikal, konservativ, pentekostal, apostolisk – som är föredömen i att se på sina medmänniskor med Jesu blick. Lika väl finns det människor i alla dessa indelningar som tyvärr sällan närmar sig Bibelns idealbild.

En lämplig fråga man kan ställa till både sig själv, en vän eller en meningsmotståndare är:

“Vilken bibelsyn vittnar mitt liv om?”

—  Eric Berggren

Själv har jag i ryggraden en teoretiskt hög syn på Bibeln, men jag har insett att mitt praktiska bibelbruk, det liv jag lever och de tankar jag tänker, stundtals är en bit bort från min teoretiska bibelsyn och det liv bibelsynen borde medföra.

En lämplig fråga man kan ställa till både sig själv, en vän eller en meningsmotståndare är:

”Vilken bibelsyn vittnar mitt liv om?”

Vilken lycka för oss alla att nådens Gud tar emot oss när vi förstår vår belägenhet och söker oss närmare Ordet som var från begynnelsen! Kan man kalla det för en nådefull bibelsyn?

Fler artiklar för dig