Debatt

Kröningen av Charles III kan bana vägen för ett nytt andligt ledarskap

Det britterna lyckades med i lördags var att visa för världen att det går att bibehålla traditioner utan att vara omoderna, skriver Lisa M. Granberg

I lördags kröntes den nye kungen av England, Charles III. Det var främst en andlig och spirituell, och högst kristen ceremoni mellan den nye regenten och hans Gud. Det var också en ceremoni för folket, och med tanke på hur många som trotsade det engelska regnet och slöt upp kring Buckingham Palace för att få en skymt av den brittiska kungafamiljen var händelsen viktig för folket. Med tanke på hur det har blåst kring familjen på senare tid ska det bli intressant att se hur Charles leder sin familj framåt i tiden, en tid av pågående sekularisering.

Som en troende kristen ska det även bli spännande att se hur Charles ställer sig i relation till den kristna tron i sitt andliga ledarskap – för visst är han även ett slags andlig ledare? Kanske kan kröningen av Charles III bana vägen för det nya andliga ledarskapet.

Dagens samhälle kräver att en religiös ledare anpassar sig till det omgivande multikulturella och multireligiösa samhället. Detta gjorde Charles väldigt bra då han bjöd in ledare av alla de stora världsreligionerna till Westminster Abby. Uppenbarligen förstår han att ett inkluderande ledarskap är av största vikt i dag.

I samma anda var det även uppfriskande att höra den hinduiske premiärministern av Storbritannien, Rishi Sunak, läsa ur Bibeln. Att visa på sådan inkludering i praktiken och inte bara i teorin är nog den rätta vägen att gå för både det brittiska kungahuset i synnerhet, och andra kungahus i allmänhet. Kanske har det brittiska kungahuset lärt sig något från Harrys och Meghans handlingar? Eller så är det bara sådan Charles är.

Endast framtiden kan utvisa om Charles tjänande ledarskap kommer överleva utmaningarna som ställs av att leda ett gammalt kungahus år 2023.

—  Lisa M Granberg

Han framstår även som en man som värnar om miljön. Detta kanske bottnar i hans kristna övertygelse, att vara ödmjuk – något som är svårt när man levt och lever i överflöd.

Det britterna lyckades med i lördags var att visa för världen att det går att bibehålla traditioner utan att vara omoderna. Inte en lätt bedrift, när länder i Commonwealth, som Australien, ifrågasätter om de fortfarande ska vara en del av det brittiska väldet.

Det är säkert inte heller lätt att vara ett gammalt imperium, och ödmjukhet verkar kung Charles ha förstått är enda vägen framåt. Därför betonades det tjänande ledarskapet under ceremonin. Professor emeritus i kommunikation, Peter G. Northouse, som skrivit en hel del om ledarskap menar att det tjänande ledarskapet är väldigt viktigt för en andlig ledare, liksom autenticitet, adaption och andlighet. Endast framtiden kan utvisa om Charles tjänande ledarskap kommer överleva utmaningarna som ställs av att leda ett gammalt kungahus år 2023.

Fler artiklar för dig