Debatt

Förflyttningen högerut har skadat KD

EU-VALET. Det kan vara uppfriskande att komma ihåg den klassiska kristdemokratin för att möta nya situationer i en föränderlig värld, skriver Lisa M Granberg i en slutreplik.

Det är viktigt att skilja på kunskap och åsikter, skriver Elisabet Lann i en replik på min artikel om efterlevnaden av KD:s principer. Det håller jag fullkomligt med om. Därför förbluffas jag över att läsa att det är förmätet att utse sig som en bättre uttolkare av kristdemokratisk ideologi än representanter valda av partivänner. Något sådant anspråk har aldrig tagits. Att framföra kritik är inte att säga att man är en bättre uttolkare än någon annan. Det är att föra en debatt.

I vårt demokratiska samhälle ska man kunna granska ett partis val av kampanjslogan utan att bli kallad varken förmäten eller magstark. Att det är hårda tongångar, och att kristdemokraterna har förflyttat sin politik högerut, tror jag mig inte vara ensam om att tycka. Påpekanden om detta bör kunna få lov att göras.

I EU-valet förlorade vi ett mandat. Vi tappade väljare. Väljer man, som jag, att påpeka att förflyttningen högerut drabbar partiet tycker jag man ska få göra detta utan att bli kallad förmäten.

Gränser och frihet hör för mig inte ihop. Det gör mig inte till en bättre uttolkare av ideologi än andra, och det har jag aldrig påstått. Däremot kan det vara uppfriskande att komma ihåg den klassiska kristdemokratin för att, som Lann säger, möta nya situationer i en föränderlig värld. Liksom träd med djupa rötter står stadigare när det blåser, kan kristdemokratin i Sverige stå stadigare om vi ser till våra rötter.

Liksom träd med djupa rötter står stadigare när det blåser, kan kristdemokratin i Sverige stå stadigare om vi ser till våra rötter.

—  Lisa M Granberg

Konrad Adenauer var kristdemokratin förste ledare. Han uppmuntrade även initiativet till det tysklandskommando, en fredsbevarande styrka, som min farfars bror deltog i efter andra världskrigets slut. Jag har ett personligt band till fredsbevarande arbete, men det är något som jag, för att använda Lanns egna ord: “aldrig skulle använda det för att hävda att mina åsikter därför är mer rätt än andras åsikter.”

Poängen med min text var inte att hävda mig själv, utan att återigen trycka på att vi ibland glider bort från vårt principprogram. Det kan vara bra att påminna sig om det.

Adenauer ville se mer kristna värderingar i tysk politik. Se så framgångsrikt CDU blev under hans tid. Utan att vilja låta förmäten hoppas jag bara att vi kan komma ihåg våra rötter. Var vi kommer ifrån.

Fler artiklar för dig