Debatt

L-förslag om förbud mot religiösa förskolor bygger på rädsla – inte fakta

KRISTNA FRISKOLOR. Ett märkligt ställningstagande från ett parti som framhäver frihetsfrågor som deras existensberättigande, skriver Mathias Bengtsson (KD) och Louise Hammargren (KDU).

Liberalerna gav nyligen beskedet att de vill förbjuda religiösa förskolor. För många kom det nog inte som någon överraskning. Partiet har sedan tidigare drivit frågan om att förbjuda religiösa friskolor – och riktar sig nu även mot förskolorna.

Diskussionen om konfessionella skolor och förskolor har länge getts bränsle av rapporter om att enstaka verksamheter, ofta med muslimsk bakgrund, misskött sig eller bedrivit en oacceptabel verksamhet. Skolinspektionen har de senaste åren stängt ner en efter en av de muslimska skolorna på grund av kopplingar till våldsbejakande islamism. KD och KDU vill att skolinspektionen även ska få i uppdrag att granska förskolor, för att säkerställa att inga antidemokratiska krafter får fäste där heller.

Liberalernas förslag om ett generellt förbud mot religiösa förskolor missar dock målet – och riskerar att drabba helt andra verksamheter än de som orsakat problemen.

Kristna förskolor är inte ett hot mot demokratin – tvärtom. De är ofta dess bärare. De förmedlar värderingar som format det svenska samhället: människovärde, ansvar, solidaritet och respekt för individens frihet. Dessa värderingar är en del av vårt samhälles ”etiska modersmål”, det språk vi alla använder för att förstå rätt och fel och för att bygga ett samhälle på medmänsklighet. Kristna förskolor är en bärare av denna värdegemenskap, och bidrar positivt till samhället.

I en tid när värderingar sviktar i delar av samhället finns mycket att lära från de kristna förskolornas värdegrund.

—  Mathias Bengtsson och Louise Hammargren

Mot denna bakgrund är Liberalernas förslag om ett generellt förbud inte bara ogrundat – det är ett märkligt ställningstagande från ett parti som framhäver frihetsfrågor som sitt existensberättigande. Att inskränka föräldrars möjlighet att välja en pedagogisk inriktning som stämmer överens med deras livsåskådning är inte frihet – det är dess motsats.

Rätten att välja förskola åt sina barn är en grundläggande frihetsfråga. Den bör inte avgöras av politiker, utan av föräldrarna själva. I januari 2025 fanns 83 kristna förskolor i Sverige, med sammanlagt 2 682 barn inskrivna. Det är många familjer som, om Liberalernas förslag skulle bli verklighet, förvägras rätten att välja en förskolemiljö som speglar deras värderingar.

Att detta skulle kunna strida mot Europakonventionens tilläggsprotokoll tycks inte heller bekymra Liberalerna. I konventionen slås det fast att staten ska respektera föräldrars rätt att tillförsäkra sina barn en uppfostran som står i överensstämmelse med föräldrarnas övertygelse.

Liberalernas förbudslinje bygger på rädsla snarare än fakta. Religiösa friskolor är inte ett hot, det är en möjlighet och en naturlig del av vårt fria samhälle. Ett förbud skulle generera ett farligt prejudikat: att staten vet bättre än föräldrarna om vad som är bäst för deras barn.

Liberalernas utspel och misstänkliggörande skapar nu en osäkerhet hos kristna förskolor om man vågar utveckla och utöka sin verksamhet. Det är en tråkig utveckling av ett parti som säger sig värna frihet – men i praktiken vill begränsa den.

Kristdemokraterna kommer fortsatt att ta kampen för en morgondag där även kristna förskolor ska få bidra. Detta kombinerat med arbetet för att säkerställa att alla skolor ska hålla måttet. I en tid när värderingar sviktar i delar av samhället finns mycket att lära från de kristna förskolornas värdegrund.

Fler artiklar för dig