Jubilar

Datorn blev räddningen för 100-åriga Anna Maria

”Att förlora ett barn är som att förlora en bit av sig själv.”

När Anna-Maria Holmström var 85 år blev hon övertalad att lära sig hantera en dator. Det visade sig vara rena lyckträffen.
– Det är min kontakt med yttervärlden, säger Anna-Maria som nu fyller 100 år.

Inför intervjun med Anna-Maria Holmström efterfrågar jag en nytagen bild på jubilaren.

– Ja, den kan vi mejla över, säger hon med självklarhet. Jag skrattar till.

– Du skrattar?

– Ja, det är inte varje hundraåring som är så hemma med tekniken, svarar jag.

Men så kanske hon inte är en helt vanlig hundraåring heller, Anna-Maria Holmström, född Axelsson.

Hon verkar snarare vara sinnebilden av en ungdomlig pensionär. I stället för att växla ner, fortsatte hon engagemanget efter pensionen.

– På 90-talet, när flyktingströmmen från Jugoslavien, Afghanistan och Irak kom, hjälpte jag till i ett samarbete med Röda korset och jobbade heltid med flyktingar. Jag har egentligen aldrig behövt bestämma mig för ett aktivt liv, utan det har varit helt naturligt, säger hon.

Undervisade i matematik

Annars har hennes huvudsakliga värv varit i skolans värld. Först som folkskollärare, och senare på realskolan (som motsvarar dagens högstadium). Ämnena var först och främst matematik, men ibland även NO-ämnen och svenska.

Under gymnasietiden i Stockholm kom hon i kontakt med det som senare skulle kallas Credo, men då hette SESG, Svenska evangeliska student- och gymnasiströrelse. SESG hade även samarbete med nordiska systerorganisationer.

– På somrarna åkte vi till nordiska möten, och det var en otroligt fin gemenskap. Det var väldigt viktigt för det kristna livet och utvecklingen, men det trevliga i kamratskapet lockade också, säger hon.

Förlorade make och son

Inom SESG träffade hon sin make, Thorwald Holmström, och de fick tillsammans tre söner. En av dem var Krister, grundare av tidningen Trons Värld, som hastigt gick bort vid 54 års ålder. Ungefär i samma ålder var även Thorwald när han fick lämna jordelivet. Anna-Maria har alltså överlevt både sin make och en av sina söner.

– Det spelar ingen roll vilken ålder det är, att förlora ett barn är som att förlora en bit av sig själv. Det är fullständigt fel, och Krister hade ju livet framför sig och hade en så viktig uppgift. Sorgen lägger sig, men saknaden finns alltid där.

Många finns kvar

Men även om hon förlorade sin son och make tidigt har familjen genom decennierna vuxit och blivit riktigt stor. Och det är barnbarnen som fick in henne på teknikens bana. Tekniken eller, mer konkret, datorn gör att hon kan informera sig om vad som händer, och ha kontakt med sina anhöriga.

– Att jag lärde mig använda datorn var ju något av det bästa som hänt mig. Jag klarar det mesta, som att googla, handla varor, göra betalningar och titta på Youtube. Det har blivit min kontakt med yttervärlden.

Framför allt gillar hon att söka kunskap på nätet, lärare som hon är.

– Förr fick man ha uppslagsverk, men nu slår man in det man vill veta och får svar på en sekund, säger hon fascinerat.

Viktigast på 100 år

När 100 år har gått kan man fråga sig vad som varit viktigast i livet. Utan att tveka svarar hon:

– Det som betytt mest är framför allt den kristna gemenskapen och den kristna tron. Livet är inte en dans på rosor, men tänk vilken trygghet det är att få vara ett Guds barn. Det har varit viktigast. Och att jag fick en god man, och ett gott förhållande.

---

Fakta: Anna-Maria Holmström

  • Aktuell: Fyller 100 år den 30 april
  • Bor: Uppsala
  • Familj: Tre söner, varav två är i livet, 10 barnbarn och 18 barnbarnsbarn
  • Favoritbibelord: “Se vilken kärlek Fadern har skänkt oss: att vi får kallas Guds barn”. (1 Joh 3:1)
  • Kostvanor för att uppnå så hög ålder: “Inget märkvärdigt, bara vanlig husmanskost”
  • Firar 100-årsdagen: “En heldag tillsammans med alla mina barn, barnbarn och barnbarnsbarn firar på en kursgård. Totalt blir vi 40 personer!”

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig