Jubilar

Håkan vill ge respekt och glädje till andra

Att starta nya kyrkor är Håkan Axelssons livskallelse

Han är med och leder en mångkulturell församling med närmare 30 nationaliteter – och möter samtidigt människor i sorg som begravningsentreprenör. Håkan Axelsson är bondpojken som flyttade till huvudstaden och som brinner för att starta nya kyrkor.

Familjen Axelsson har förorten Alby i södra Storstockholm som sin bas. Här har Håkan Axelsson varit involverad som lagpappa och ledare inom innebandy och fotboll samt haft kontakter i skolan, där de tre barnen i lägre åldrar har funnits.

Det är också runt omkring Alby han parallellt med sin pastorstjänst jobbar som begravningsentreprenör, och med att möta anhöriga i sorg.

– Att bo i förorten var ett viktigt och medvetet socialt steg för oss. Vi har känt att det är här Gud vill att vi ska lägga våra hjärtan, säger Håkan Axelsson.

Omtanken om andra människor ligger nära honom som person – och gör att det känns naturligt att vara hos den som sörjer. Intresset för andra människor har visat sig också genom att han har fungerat som övervakare och god man åt personer som har haft det trassligt i livet.

– Det som är lite brutet och har pajat, det vill jag bidra till att upprätta. Jag vill ge varje människa värde, respekt och aktning.

Mångkulturell församling

Håkan Axelsson är samtidigt en av pastorerna i Elimkyrkan Skärholmen i Stockholm, en församling som startades som en plantering 2005 och som är en del av Evangeliska frikyrkan, EFK. Omkring 100 vuxna och 40 barn samlas i Röda korsets folkhögskola i Skärholmens centrum. Gudstjänsterna hålls på svenska, men bland besökarna talas franska, engelska, spanska, lingala med flera språk.

– Vi försöker vara en mångkulturell församling, vilket är en utmaning, men också fascinerande. Nästan 30 nationaliteter finns i gruppen. Det är som att se en försmak av Guds rike.

Bakom sig har Håkan Axelsson 20 års pastorstjänst på deltid i Elimkyrkan i centrala Stockholm, som i dag heter Folkungakyrkan, innan han sändes vidare till nystartade församlingen i Skärholmen.

Lärde sig köra traktor

Med sig i bagaget har Håkan Axelsson också sin uppväxt på en bondgård i Säckestad nära Moholm sydöst om Mariestad i Västergötland. Han beskriver sig som ett “blygt ensambarn” som tidigt körde traktorn och fanns bland mjölkkor, hö, säd och skog – och som stundtals mobbades i skolan. Hans mamma fungerade samtidigt som oavlönad pastor i baptistförsamlingen intill.

Som tonåring tog han emot Jesus i ett medvetet beslut – och fick innan gymnasiet uppleva hur han blev fylld av den helige Ande.

– Från att alltid ha funderat över vad andra tyckte om mig, så kände jag från den stunden att jag var älskad av Gud, längst inne i min självkänsla. Det har präglat resten av mitt liv.

Nya församlingar – en passion

Efter bibelskola och lite annat flyttade han sedan till Stockholm med en längtan att få vara med och starta nya församlingar, något som också har präglat livet.

– Många områden i Stockholm saknar berättelsen om Jesus och närvaron av kristna människor. Här behövs nya församlingar så att människor kan se Guds rike nära sig.

Det gäller både i Alby och i Skärholmen och på flera andra platser, menar Håkan Axelsson.

---

Fakta: Håkan Axelsson

Aktuell: Fyller 50 år den 4 september.

Familj: Hustrun Maria samt barnen Albin, 21, Joel, 18 och Linnea, 13 år.

Bor: I radhus i Stockholmsförorten Alby.

Yrke: Pastor och begravningsentreprenör på Fonus.

Församling: Elimkyrkan Skärholmen, numera en del av församlingen New Life.

Intressen: Nya människor, följa innebandy och fotboll, fotografera, dekorera med blommor.

Firar: Med öppet hus och tårtbuffé i Tumba på födelsedagen.

---

Fler artiklar för dig