Jubilar

De tar emot studenter som vill leva i tät gemenskap i Lund

Tomas och Bente Kirkhorn tar emot studenter som vill leva i en tät gemenskap där Gud betraktas som en självklar medlem

I en grosshandlarvilla utanför Lund lever Tomas Kirkhorn med familj i ett gemenskapsboende.
– Vår vision är att skapa en väl sammansvetsad gemenskap där vi delar vardagslivet med varandra, säger han.

Sedan 2007 har Tomas och Bente Kirkhorn lett Dalby fellowship i Dalby utanför Lund. En gemenskap som har den kristna kommunitetstanken som grund.

– Vi bygger gemenskapen utifrån kristna värderingar, men det finns inget krav på att den som kommer till oss ska ha en kristen övertygelse, berättar Tomas Kirkhorn för Dagen.

Paret Kirkhorn bor i husets ena halva och i andra halvan finns i nuläget fem rum med egen dusch och toalett som de hyr ut, samt ett gemensamt vardagsrum och kök. I huset bor även deras tre söner.

– De flesta som kommer hit är unga studenter som pluggar i Lund. Ungefär hälften brukar vara kristna och hälften icke kristna, vilket vi tycker är en bra mix.

Deras vision går ut på att forma en stark gemenskap där de delar livet med varandra. Till exempel genom måltider och praktisk arbetsgemenskap i trädgården.

– Tre kvällar i veckan äter vi middag tillsammans och vi turas alla om att laga maten. Beroende på hur gruppen av inneboende ser ut har vi lärjungaträning och Alphakurs. I höst kommer vi dock att mest fokusera på att ha Alpha-kvällar.

– Vårt upplägg låter ambitiöst och vi inser att alla inte alltid kan vara med på allt. Men vi förväntar oss att den som bor med oss har inställningen att vara mer närvarande än frånvarande. Det tar tid och behövs överlåtelse att bygga relationer, säger Tomas Kirkhorn som till vardags undervisar blivande sjukvårdspersonal i patientsäkerhet på Lunds universitet.

– Vitsen med att bo i en tät gemenskap är att vi kommer varandra nära och tillsammans arbetar för att slipas till och växa som människor. Ensam inte är stark, utan styrkan finns i en öppen gemenskap med andra.

Lovsång och profetia

Samlingarna ser Tomas och Bente som tillfällen att förmedla vad Gud kan göra i en människas liv. Att olika karismatiska uttryck ingår, ser han som helt naturligt:

– Våra egna positiva erfarenheter av lovsång, profetia och bön för sjuka vill vi ge till andra. Vi vill vara missionärer hemma i vardagen, förklarar Tomas och lyfter fram den EFS-församling där de båda var aktiva under studieåren:

– I EFS-kyrkans ungdomsgrupp i Lund och i en bönegrupp med andra ungdomar, lärde vi oss att lyssna in och förvänta oss att få höra Guds röst. Vi fick uppleva den helige Andes närvaro och omsorg.

Leder de förväntningar som ställs på var och en ibland till friktion i gemenskapen?

– En allmänmänsklig friktion finns nog i alla familjer, och vi ser oss som en familj. Vi försöker reda ut det som orsakat friktionen och efter det har vi kommit varandra ännu närmare, säger Tomas Kirkhorn.

Från början var tanken att han och Bente skulle leva tillsammans med flera andra kristna familjer, och jobba utåtriktat med evangelisation i närområdet.

– Men så blev det inte och vi upplever att Gud leder oss att göra detta. Vi försöker leva ett ärligt liv som kristna och vill verkligen att fler ska upptäcka vad Gud har att ge.

---

Fakta: Tomas Kirkhorn

  • Aktuell: Fyller 60 år den 16 september.
  • Familj: Hustrun Bente, sönerna Adrian, Efraim och Gabriel.
  • Bor: I Dalby utanför Lund. Driver Dalby fellowship tillsammans med hustrun.
  • Gör: Universitetslektor i medicinsk teknik vid Lunds universitet.
  • Intressen: Musik. Sjunger, spelar piano och gitarr.
  • Favoritbibelord: Psaltaren: 133: 1-2.
  • Firar: “Ja. Bente fyllde 60 år i januari och vi vill fira ihop.”
  • Önskar sig: “Att Bentes hälsa ska bli bättre.”

---

Fler artiklar för dig