Jubilar

Mirja 80 år: ”Jag är så tacksam för livet och vad jag har fått vara med om”

Efter en olycka påminde Gud maken Stig om barndomskallelsen. Mirja var inte förvånad. – Jag visste hela tiden att missionsfältet låg i vår framtid och vår tid var inne, säger hon.

Nu är Mirja Jakobsson pensionär, men hon har bott på tre kontinenter och arbetat som missionär i Afrika i 30 år.

Mirja Jakobsson föddes i New York av finska föräldrar som träffades i USA. De var troende och evangeliserade och höll i gudstjänster för finländare. När Mirja var sju år flyttade familjen till Connecticut. Där blev hon frälst som nioåring, innan färden fortsatte till Florida. Som 15-åring fick hon möjlighet att bli söndagsskollärare i församlingen.

– Jag hade en längtan att bli lärare, men anade inte då att det var grunden till en kallelse för framtiden, säger hon om de tidiga åren när Gud förberedde henne för tjänst.

Vid ett tillfälle fick församlingen besök av pastor David Wilkerson, som hade börjat sitt arbete med gangsterna i New York och är författare till boken Korset och Stiletten.

– Han kom fram och frågade om jag var andedöpt. Jag var inte det, så han lade händerna på mig och jag började tala i tungor.

Det var ett möte Mirja minns med värme.

Familjen flyttade vidare till Kalifornien. Där, i en pingstkyrka söder om San Francisco, kommer en ung kille, som visar sig vara svensk, och sätter sig längst ut på samma bänkrad som Mirja och hennes familj.

– Jag sneglade på honom för att se om han hade en ring på fingret, säger hon och ler åt minnet.

Hon och Stig gifte sig i USA 1961 och åkte till Sverige.

– Min man upplevde från barndomen att han skulle axla sin fars mantel. Han hade varit missionär. Jag kände också att mitt liv var i Guds händer och att jag ville tjäna honom.

Efter en olycka, när Stig var gipsad i fem månader, påminde Gud honom om barndomskallelsen. Mirja var inte förvånad.

– Jag visste hela tiden att missionsfältet låg i vår framtid och vår tid var inne, säger hon.

Paret hade två barn. Det första fött i Sverige, det andra i USA. För att kunna planera resan till Kongo testade Mirja Jakobsson om hon var gravid.

– Jag ville veta innan jag åkte ut. Det var nej flera gånger, men det visade sig vara ja i alla fall.

Paret åkte ut i oktober och deras dotter föddes i juni 1972. De fick låna babykläder av en missionär.

Mirjas amerikanska ursprung bryter igenom när hon talar. Hon låter nöjd och tillfreds, även om det var tuffa tider utan el och vatten i huset de bodde.

– Man anpassar sig och finner glädje, säger hon.

Under tolv år tjänade paret i Kongo innan det bar av till kusten i Kenya.

– Stig undervisade, höll i församlingsarbetet och hjälpte till med byggnation. Jag var involverad i bibelundervisningen i grundskolan.

Från början hade Mirja Jakobsson nio barn som elever, men arbetet växte. Till slut hade hon 700 barn att undervisa.

– Det var två skolor jag åkte till varje vecka. Från förskola till åttonde klass. Förutom bibelundervisning hade jag undervisning om aids i gymnasieskolorna, när aids blev känt på 1980- och 1990-talet.

Hon assisterade också en sjuksköterska som hade en mobilklinik, som tillhörde församlingen.

– Vi åkte ut till byar och stannade ett par dagar. Vi hjälpte till med vaccinationer, näringslära och delade ut mat. Det var intressant att kunna hjälpa människor på det sättet.

Hon uttrycker stor tacksamhet till församlingen i Odensbacken i Örebro som har varit utsändande församling under åren.

I dag är hon och Stig pensionärer och bor i Lekeryd i Småland. Förra året fick Stig en stroke. Men även i motgångar med sjukdom ser Mirja att Gud var med dem.

– Det märkliga var att när det hände. Det var vid 18-tiden på kvällen. Vänner från Afrika hörde av sig. De hade känt vid samma tidpunkt att de skulle be för Stig. Gud skonade oss från något mycket värre.

– Jag är så tacksam för livet och vad jag har fått vara med om. Livet har alltid sina berg och dalgångar, men Gud har burit oss igenom.

---

Fakta: Mirja Jakobsson

Bor: Lekeryd, i Småland.

Familj: Maken Stig. Tre barn, sju barnbarn och ett barnbarnsbarn.

Aktuell: Fyller 80 år den 26 september.

Firar: 40 inbjudna gäster med familj och nära vänner. Barn och barnbarn. Syskon kommer från USA.

Intressen: Att läsa böcker, för att koppla av. “Det är skönt att komma in i en helt annan värld.”

Favoritbibelställe: Ordspråksboken 3:5-6

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig