Jubilar

Han lämnade London för lantliv utanför Linköping

EFK-pastorn Adrian Jervis vill gärna spräcka bilden av vilken bakgrund en pastor kan ha

Han är medborgare i tre länder och har pass från Australien, Storbritannien och Sverige. För tio år sedan övergav Adrian Jervis och familjen storstadslivet i London – och bor i dag inhyrda på en gård utanför Linköping med 20 kor i omgivningen.

Det är ett liv med kontraster som Adrian Jervis berättar om. Här i Sverige har han och hustrun Esther jobbat som pastorer inom Evangeliska frikyrkan, EFK, största delen av tiden. Först fyra år i Motala baptistkyrka och sedan fram till i höstas i Åkebo frikyrkoförsamling på landsbygden utanför Linköping. Han är född i Melbourne i Australien och alltså medborgare där, trots att han och familjen bröt kontakten med landet och återvände till Storbritannien redan när Adrian var två år.

Adrian Jervis förklarar att han är uppvuxen som ateist, och där föräldrarna inte trodde på Gud under hans unga år i Leicester i Storbritannien. Men när han var 13 år skulle en kusin konfirmeras och familjen åkte till gudstjänsten för att vara artiga mot släkten.

– Min mamma blev drabbad, och anade att det fanns något i den kristna tron som hon hade förnekat hela sitt liv. Nästa helg ville hon till kyrkan igen för att utforska vad det var, och inom ett år blev hon döpt, berättar Adrian Jervis.

Letade efter pingisbord

Det var tråkigt att sitta hemma som tonåring, så därför följde Adrian med sin mamma. Han hade pingisbord som kriterium för att hitta en bra kyrka, och de landade i baptistkyrkan i staden. Som 15-åring tog han emot förbön för att bli frälst efter en gudstjänst. Efter en stark inre upplevelse kunde han inte tveka kring att Jesus och himlen finns på riktigt.

Universitetsstudier i geografi i London följde. Adrian Jervis engagerade sig i den kristna studentrörelsen, motsvarande Credo i Sverige. Här träffade han också sin fru Esther. Så småningom hamnade han i Christ Church, en anglikansk kyrka i förortsområdet Peckham i södra London, där han fick en anställning för att hjälpa till med praktiska saker, barnverksamhet, gudstjänster och annat.

Jag har varit nära kriminalitet och människor med allvarliga psykiska sjukdomar, och jag har sett den brittiska fattigdomen på riktigt.

—  Adrian Jervis

Jobbade i utsatta områden

Det var en sorts träning för att bli präst eller pastor, och medan han jobbade i församlingen började han också läsa teologi på universitet. Efter ett par år i kyrkans tjänst bytte han så till att arbeta med fastighetsförvaltning bland socialt utsatta.

– Jag har varit nära kriminalitet och människor med allvarliga psykiska sjukdomar, och jag har sett den brittiska fattigdomen på riktigt.

En inbjudan till New Life-församlingen i Stockholm kring konst och kristen tro – hustrun Esther är utbildad konstnär – gjorde att paret första gången besökte Sverige, ett land de nästan inte visste något om. Den helgen blev de ”kära i Sverige”, uppger han. Men det var först sju år senare – efter många återbesök och studier i svenska – som paret flyttade och landade som pastorer i Östergötland 2013.

Gillar att vara social

Det har varit en spännande tid. Men efter pandemin bestämde de sig i höstas för att sluta anställningen i Åkebo frikyrkoförsamling. Adrian Jervis har nu återupptagit sina masterstudier i teologi, och skriver just nu en uppsats om teologen och biskopen Gustaf Aulén (som dog 1977) och hans syn på agape-kärleken.

Adrian beskriver sig som en väldigt social person som gillar att möta nya människor. Uppvuxen som ensambarn kan han samtidigt vara ganska privat och läsa böcker i timmar utan att känna att han saknar sällskap, förklarar han.

– Kanske beror det lite på vilken dag man ser mig. Jag trivs med vänner, men behöver också egen tid.

– Som pastor tror många att jag alltid har varit kristen. Jag gillar att spräcka den bilden. Jag har aldrig gått i söndagsskolan och kanske ger det en liten annan vinkel på kyrkan och tron, säger han.

---

Fakta: Adrian Jervis

  • Aktuell: Fyller 45 år 21 maj.
  • Familj: Hustrun Esther, döttrarna Eva, 14, och Iris, 11.
  • Bor: I en flygelbyggnad på en bondgård, en mil utanför Linköping.
  • Gör: Masterstudent i teologi på Akademi för ledarskap och teologi, ALT. Tills nyligen pastor inom Evangeliska frikyrkan.
  • Intressen: Sport – gillar att titta på och kommentera hockey, speedway och fotboll. Spelar gitarr. Lyssnar på rock och pop.

---

Fler artiklar för dig