Jubilar

Pastorn kvar i kyrkan - trots fyra avskedsmöten

Roland Hermansson tycker som Nalle Puh att bästa tiden är just nu

85-åringen Roland Hermansson svarade ja på kallelsen från Gud när han var tjugo. På pappret jobbar han numera 40 procent som vakanspastor, men i praktiken närmar det sig en heltid.
– Livet är för kort för att ha tråkigt, säger han.

Roland Hermansson hänvisar till barnböckernas Nalle Puh när han får frågan vad som har varit bäst i livet. Pastorn kan inte välja ut en tidsperiod, utan menar som Puh att den bästa tiden är just nu.

Och just nu jobbar Roland Hermansson i pingstförsamlingen Vallhamrakyrkan i Sävedalen/Partille utanför Göteborg. Han predikar, gör hembesök, ordnar dit andra mötestalare och håller ihop det hela. Någon mer anställd finns inte.

Första gången han kom till Vallhamrakyrkan som pastor var 1978, och sedan har han återvänt flera gånger, som vakanspastor när särskilda behov har uppstått i församlingen.

– De har haft fyra avskedsmöten för mig, och ändå är jag kvar, skrattar han.

Västkusten och Skåne

– I höst är det 65 år sedan jag svarade ja på kallelsen från Gud. Jag jobbar på för fullt. Det har jag gjort oavbrutet hela tiden.

Han har tre mil att köra till Sävedalen från Kungsbacka, där han och hustrun har bott i 30 års tid. Men snart är vakansperioden slut. Han har under livet jobbat i totalt sju-åtta församlingar – på västkusten, men också i Skåne och Dalsland.

Varför fortsätter du att predika och vara pastor?

– Det är som att kallelsen aldrig går över att berätta om evangeliet. En del beskriver vårt land som osänkbart – ungefär som man trodde om fartyget Titanic. Samtidigt ser vi depression och oro inte minst bland unga människor, och jag upplever att räddningssignalen har ljudit väldigt klart.

– Här behöver församlingarna fungera som en livboj. Vi har absolut en uppgift.

Åtta syskon i familjen

Roland Hermansson växte upp i samhället Guldkroken vid Norra Fågelås utanför Hjo bland åtta syskon, där hans pappa ofta sa att ”maten räcker alltid till, även om inte bordet gör det”.

– Vi hängde ihop allihop. Att jag fanns i mitten av syskonskaran gjorde kanske att jag blev utnyttjad från båda hållen, skrattar han. Men det var inget jag skadades av på något sätt. Livet har varit härligt och roligt.

Bokomslag.

Mångsysslare och entreprenör

Förutom församlingstjänsten har han också funnits med i starten av Secondhandaffären Reningsborg i Göteborg, och han fanns under några år i Kafé Korsvägen, som drevs ihop med nöjesparken Liseberg, där de mötte tusentals människor med det kristna budskapet. Han har också haft möteskampanjer i 50 olika länder där han gjort kortare besök, och har med hjälp av sitt busskort kört många lass med hjälpsändningar till länder i Östeuropa, parallellt med församlingsjobbet.

– Ord och handling måste gå ihop.

Roland Hermansson berättar att det är de personliga mötena med människor som sitter kvar starkast i hjärtat. Som när en 16-17-årig tjej med problematisk papparelation grät hejdlöst mot hans axel under arbetet med Kafé Korsvägen, mitt i kafémiljön.

– Det är sådana upplevelser som har satt sig djupast inom mig, mötet med enskilda människor.

---

Fakta: Roland Hermansson

  • Aktuell: Fyller 85 år den 29 augusti.
  • Familj: Hustrun Birgitta, tre barn och fem barnbarn.
  • Bor: I en lägenhet i Kungsbacka.
  • Yrke: Pastor.
  • Församling: Vallhamrakyrkan i Sävedalen/Partille.
  • Intressen: Laga mat är roligt, korsord, läser gärna.
  • Firade: I Vallhamrakyrkan i lördags. Indisk mat, Gilead Band, Målle Lindberg med flera medverkade.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig