Mat

Veckans recept: Bakad pumpa och gräddkokt spetskål med dragon, puylinser och citron

Diakon-Daniels kök • Veckans recept: Bakad pumpa och gräddkokt spetskål med dragon, puylinser och citron

Hej! Otroligt kul att få detta uppdrag att inspirera er läsare att prova på lite av det jag själv lagar där hemma i vårt kök tillsammans med våra barn. Mat för mig är gemenskap, egentid och fritt skapande. Vi kommer att bjuda på alltifrån nyskapade till gamla godingar.

Recepten är uppbyggda så att du kan plocka ut de delar eller tillbehör du vill laga utan att behöva läsa igenom allt. Tänk bara på att tillbehörens mängd är anpassade till just den rätt som serveras i receptet.

Mat är som möten med människor. Råvaran är levande där former, smaker samt konsistenser kan variera från gång till gång och något som kan påverka det slutliga resultatet. Men det viktigaste av allt; var kreativ i ditt skapande, våga prova dig fram och sätt inte stopp för fantasin, låt den flöda. Då kommer du långt i ett kök.

Den här första rätten är lätt att göra. Den passar särskilt nu under fastetiden då många avstår från kött. Vill du ha kött så skulle jag rekommendera att knapersteka ett paket bacon och strö över. Du kan även servera rätten veganskt. Byt då ut grädden till 2 dl kokosgrädde. Lycka till och smaklig måltid!

Bakad pumpa och gräddkokt spetskål med dragon, puylinser och citron

Ingredienser: Pumpa, spetskål, citron och dragon.

Du behöver

Pumpa:

 • 800 g butternutpumpa
 • 1/2 dl kallpressad rapsolja
 • 1/2 tsk salt

Gräddkokt spetskål:

 • 600 g spetskål
 • 2 dl grädde 40 procent
 • 1/2 tsk salt
 • 1 krus dragon
 • 1 l vatten + 1 tsk salt

Puylinser:

 • 2 dl puylinser
 • 1 l vatten
 • 1 tsk salt
 • 1 msk kallpressad rapsolja
 • 1/2 dl hackad persilja

Tillagning

 1. Pumpa: Sätt ugnen på 225°C. Dela pumpan på fyra och gröp ur kärnorna. Gnid in pumpdelarna med oljan och saltet och baka av i cirka 40 min.
 2. Gräddkokt spetskål: Koka upp vattnet med saltet. Dela kålen på längden och skär den tunt. Förväll kålen i cirka 3 minuter i vattnet och låt den sedan rinna av väl. Koka upp grädden och lägg i kålen. Rör runt och tillsätt hackad dragon, saltet och några varv från svartpepparkvarnen.
 3. Puylinser: Koka upp vattnet med salt i och lägg i linserna. Koka dem cirka 20 min. Blanda linserna med oljan och persiljan.

---

Bakad pumpa och gräddkokt spetskål med dragon, puylinser och citron, upplagt på bord med grå duk.
Fler artiklar för dig