Mat

Veckans mat: Öppen silltårta

Diakon-Daniel: Efter påskens firande tager vi vad vi haver

”Man tager vad man haver” skulle jag vilja säga om denna rätt. Det går att byta ut eller utesluta. Tanken med rätten är att ta vara på de godsaker som finns kvar efter påskens firande.

Under det lilla pentryt i S:ta Clara kyrka finner du Klinkowströmska gravkoret. Där ligger Cajsa Warg (Anna Christina Warg) begravd. Begreppet ”man tager vad man haver” myntade hon aldrig. Däremot inspirerade hon hushållerskor runt om med sina recept. Hon var 1700-talets kändiskock som vågade experimentera med kryddor som ingefära, anis och tryffel i maten. De traditionella kryddorna som lagerbärsblad, kryddpeppar, kryddnejlika, vilka vi senare kan hitta i svensk husmanskost, hade en tvådelad uppgift. Dels skulle kryddorna sätta och förhöja smaker, dels skulle de dölja härsken smak. Dessvärre fick Cajsa aldrig smaka matjessill då den kom från Holland till Sverige på 1900-talet. Men en del kryddor som sillen bär kanske hon hade med i sin egen kryddsillsblandning. Dock var den nog inte lika söt då socker var en bristvara.

Visste du förresten att crème fraiche tog plats i de svenska hushållen så sent som tidigt 1980-tal?


Öppen silltårta för fyra personer

400 g matjessill filéer – finskurna

1 st Ingrid-Marie äpplen – finhackat

1 kruka dill – plockad

1 kruka gräslök – finhackad

4 st medelstora potatisar – kokta

2 st ägg – kokta 8 min

1 rödlök – finhackad

4 st torra kavringskivor

50 g smör – brynt

1 dl crème fraîche 36 procent

1 dl naturell yoghurt 3 procent

4 st rädisor – delade


Tillagning:

Blanda yoghurt och crème fraiche.

Krossa kavringen och blanda den med det brynta smöret.

Fördela sill, lök, ägghalvor, potatis, äppeltärningar, rädisor och örter på assietter.

Servera med brynt kavring och yoghurtsåsen.

Mat efter påskfesten.

---

Tips

  • Rätten går att göra gluten- och laktosfri.
  • Spara dillstjälkarna genom att frysa in dem. Perfekt när du ska grava lax, koka såser m.m.
  • Rätten blir minst lika god om du byter ut matjessillen mot lök eller inlagd sill.
  • Om du vill göra tårtan som huvudrätt, dubbla bara mängden.

---

Fler artiklar för dig