Mat

Veckans mat: Bakade morötter med smulad getost, sauce fanes de carottes

Nu tar jag sommarlov med ett recept med somriga morötter

Finns det något mer somrigt än att dra upp en morot ur landet och torka av den i morgondaggen som lagt sig på gräset? Det är ett barndomsminne som finns kvar inom mig. Jag hoppas att våra barn kommer att få ha möjlighet att ta del av jordens alla gåvor, allt efter årstid och säsong. Detta är en mellanrätt som passar ensam eller med valfritt tillbehör. Du kan även göra den som en ljummen sallad och strö över lite rostade valnötter.

Nu tar jag sommarlov och är åter tillbaka i augusti. Då ska jag avslöja det bästa konditorrecepten på sylt och marmelad som jag fått lärt mig av giganterna. Vill ni få lite tips i sommar så titta gärna in på mitt Instagram konto daniels__mat. Där får ni inspiration, recept samt möta vår lilla familj. Vi ses i augusti, glad sommar tillönskar jag er!

---

Diakon-Daniels recept vecka 26

Bakade morötter 4 portioner

Med smulad getost, sauce fanes de carottes

Ingredienser:

 • 1 kg morötter med blast
 • 1/2 dl kallpressad rapsolja
 • 2 msk svensk honung
 • 1 citron- zest
 • 1 tsk salt
 • 400 g getost
 • Nymald svartpeppar

Tillagning: Värm ugnen till 225° C. Skär av blasten på morötterna och spara den till såsen. Dela morötterna i mindre bitar – det är bra om de är jämnstora så tillagningen blir jämn. Blanda morötterna med oljan och baka av i cirka 25 min. De får gärna ha lite kärna i mitten. Låt morötterna svalna medans du blandar citronetten. Blanda honung, citronsaft och salt. Häll sedan citronetten över morötter och rör om. Lägg upp morötterna på valfria tallrikar, riv citronskalet och vrid några varv med svartpeppar kvarnen. Fördela getosten över morötterna och rippla lite av såsen från morötterna samt några droppar av sauce fanes de carotte. Jag valde att garnera med ringblomma och blast. Men du kan även ta persilja, gräslök eller dill.

---

---

Diakon-Daniels recept vecka 26

Sauce fanes de carottes

Ingredienser:

 • 100 g morots blast- väl sköljd
 • 2 dl kallpressad rapsolja
 • 1 msk dijonsenap
 • 1 tsk salt
 • 1 citron- saften

Tillagning: Skär blasten fint och lägg i en bunke. Tillsätt olja, salt, citronsaft, och dijon. Mixa såsen med stavmixer. Såsen ska vara lätt grov i konsistensen.

---

Tips!

Vill du göra rätten vegansk? Byt ut honungen mot agavesirap och osten mot ett veganskt alternativ.

Fler artiklar för dig