Kultur

Tro och förnuft-podden, avsnitt 15: Poetisk och normativ filosofi

Christoffer Skogholt och Erik Åkerlund diskuterar två texter i den nyutkomna antologin ”Filosofiska metoder i praktiken”.

Lyssna på podden:

Erik och Christoffer diskuterar filosofins relation till känslor och poesi: vad är poetisk filosofi och filosofisk poesi? Och vad kännetecknar "filosofiska känslor", som Mikhail Epstein pratar om i sin artikel "Lyrical philosophy: or how to sing with the mind".

Dessutom tar de sig an följande problem: filosofi är en normativ disciplin. Men statliga universitet är (eller ska vara) politiskt och religiöst neutrala: icke-konfessionella. Under vilka villkor kan man som religionsfilosof ändå argumentera för normativa ståndpunkter, som att det är fel med dödsstraff eller att Gud nog finns eller inte finns?

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig