19 april 2021

En tidning på kristen grundKultur

Hur långt in vågar du gå i gruvan i ”Diamant”?

Dagen recenserar brädspelet ”Diamant”.

”Diamant”

Betyg: DDDD

Antal spelare: 3–6 spelare. 

Ålder: Från 8 år.

Förlag: Iello/Enigma 

Du och dina motspelare är på djungelexpedition och har hittat en övergiven gruva full av juveler. Den är dock också full av fällor och farliga djur, så det gäller att vända tillbaka i tid. Varje runda väljer varje spelare i hemlighet om hon eller han ska fortsätta längre in eller vända tillbaka. Den som fortsätter kan hitta mera skatter, men riskerar samtidigt att bli helt utan om samma farlighet dyker upp två gånger. Efter fem omgångar vinner den som har samlat ihop flest juveler.

Diamant är ett snabbt och roligt spel, som fungerar både för nybörjaren och den erfarne spelaren, och både för barn och vuxna. Reglerna är enkla att förklara och förstå. Spelet vann mycket välförtjänt Guldtärningen som årets svenska familjespel 2018 (trots att det finns i flera tidigare versioner och ursprungligen kom ut redan 2005).

Den senaste versionen från Iello, som nu översatts till svenska och ges ut av Enigma, är dessutom väldigt snygg och välgjord: Juvelerna ser ut som små rubiner och diamanter. De sparas i en personlig skattkista så att ingen vet vem som leder, utan spelet är spännande ända till sista omgången.

Jakob Ihfongård

Jakob Ihfongård är digital redaktör på Dagen.se och håller i Dagens brädspelsrecensioner.

Fler artiklar från Kultur

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar