28 september 2021

En tidning på kristen grund



Kultur

Ny konferens för kreativa

Nästa år planeras en ny stor konferens för församlingarnas olika kreatörer. Lovsångskonferensen Möt och tekniknätverket Swedish Gurus arrangerar tillsammans Kreativ 20. – Vi behöver varandra för att det ska fungera, säger Albin Söderström från Swedish Gurus.

1 av 3

Årets upplaga av lovsångskonferensen Möt har precis klingat ut. I helgen samlades 400 deltagare i Stockholm för att förvärva nya upplevelser och kunskaper inom området lovsång och tillbedjan. Samuel Hector, musikkonsulent inom Pingst FFS och en av de huvudansvariga, känner stor tacksamhet.

– Jag hoppas även att alla fått med sig ett färskt möte med Jesus. Vår ambition är att betjäna landets församlingar så att man på ett så bra sätt som möjligt kan skapa rum för tillbedjan, säger han.

Under flera år har konferensen Möt hållits, med fullt fokus på församlingarnas musiker. På samma sätt har Swedish Gurus, ett fristående nätverk för församlingsengagerade tekniker, samlats på sitt håll.

Men från och med nästa år kommer en enda stor konferens att hållas. Kreativ 20 vill samla alla under samma tak.

– Musiker och tekniker har en tendens att ofta vara på samma ställe när det händer. Vi behöver varandra för att det ska fungera, konstaterar Albin Söderström, som sitter i ledningen för Swedish Gurus.

– Mycket av det vi båda lyfter handlar om vikten av goda relationer med hela teamet. Att exempelvis teknikern inte bara sitter i sitt eget hörn utan att alla ska känna att de behövs genom hela processen.

Tekniker och musiker har tidigare gästspelat på varandras stora event. Kreativ 20 blir något annat. Ett helt nytt koncept på lika villkor. Albin Söderström menar att konferensen kommer att vara unik i sitt slag.

– Jag har letat runt efter liknande koncept i andra delar av världen utan att hitta något. Det finns lovsångskonferenser med inslag för tekniker och vice versa. Men här ska alla kunna känna att det är ”min” konferens.

Samuel Hector menar att en sammanslagning är nödvändig. Han pekar på en allt tydligare trend i församlingarna med teamwork i utformningen av en gudstjänst. Den trenden vill både Möt och Swedish Gurus omfamna.

– Jag tror inte att vi musiker har varit helt generösa mot andra kreativa krafter. Lite hårdraget kan man säga att vi sagt ”Så här vill vi ha det, det får ni fixa”, till teknikerna. Nu är det dags att vi sätter oss ner tillsammans, säger Samuel Hector.

Även de som jobbar med foto, film och media är välkomna till den nya konferensen. Samuel Hector och Albin Söderström hoppas att alla ska få plats och kunna berika varandra. Samtidigt kan tekniker och musiker vara rätt olika till sina personligheter, menar de båda.

– Generellt kan det väl ligga något i att den som står bakom scenen är mer introvert medan den på scenen är extrovert. Även klädstil och språk kan vara olika så det är klart att det kan uppstå friktion, konstaterar Albin Söderström.

– Utanför kyrkan hade man kanske inte alltid träffats och umgåtts. Just därför är det fantastiskt att vi i en församling får chans att träffas och samarbeta på det här sättet.

I mars nästa år kommer Kreativ 20 att gå av stapeln. Arrangörerna hoppas då få se hundratals tekniker, lovsångsledare och andra kreatörer från Sveriges församlingar komma samman.

– Den absolut största vinsten är om man som team sätter sig i samma bil och åker tillsammans. Kan vi förstärka den teamkänslan, då har vi lyckats, säger Albin Söderström.

Josefin Lilja

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Kultur