Kultur

Kompositören Sven-David Sandström är död

Han komponerade över 500 verk inom skildra genrer. Störst avtryck gjorde hans kyrkomusik.

Under måndagsmorgonen avled kompositören Sven-David Sandström omgiven av sina närmaste. Sandström som blev 76 år led av lungcancer. Under sitt liv i musikens tjänst hann han komponera över 500 verk inom skildra genrer. Allra störst avtryck gjorde hans kyrkomusik.

Sven-David Sandström växten upp i Borensberg utanför Motala. Fadern Sven var urmakare och aktiv i baptistförsamlingen. Sven-David Sandström har berättat hur de bibliska berättelserna var som sagor under barndomen och senare har fungerat som inspiration i hans yrke som tonsättare.

Mötte Dagen 2013

2013 mötte Dagens Inger Alestig Sven-David Sandström i ett samtal om hans Rekviem. Ett samtal som bland annat kom att handla om musiken som ett gudomligt verktyg.

– Jag är övertygad om att musiken är ett gudomligt verktyg, säger han. Men visst – kanske kan man även använda musik i ett ont syfte. Jag har svårt att förstå det. Hur man kan använda sin kreativitet till något ont, sa Sven-David Sandström då.

Läs även | Musiken är ett gudomligt verktyg

Sandström var professor i komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm mellan åren 1985–1995 och vid Indiana University i Bloomington i USA 999–2008. Sedan 2015 var han även hedersdoktor vid Karlstads universitet.

Prisad av många

2009 erhöll han Medaljen för tonkonstens främjande, Kungliga Musikaliska Akademiens främsta utmärkelse. Året efter tilldelades Sandström Svenska Bibelsällskapets Bibelpris för att han i sitt musikaliska skapande ”låtit sig inspireras av Bibelns texter på ett sätt som är både musikaliskt nyskapande och existentiellt angeläget”.

Sven-David Sandström bortgång sker samma vecka som Adolf Fredriks kyrkas kammarkör uruppför hans verk ”Uppbrott”. Uruppförandet sker på lördag i Adolf Fredriks kyrka i Stockholm.

Läs även | Musiken gav kompositören Jacob Mühlrad en ny självbild

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig