19 april 2021

En tidning på kristen grundKultur

Låt kulturhösten börja

Dagens kulturpanel sammanfattar augusti och blickar framåt mot en spännande höst.

Daniel Wistrand

Läst: Jonna Bornemark, "Det omätbaras renässans – en uppgörelse med pedanternas världsherravälde" (Volante förlag)

Nästa vecka är det säsongsstart för min och kollegan Malin Aronssons podd, Dagens människa. Höstens första gäst är filosofen och författaren Jonna Bornemark, som bland annat skrivit boken ”Det omätbaras renässans”. I boken utmanar hon vår tids övertro på det mätbara och till sin tar hon hjälp av tre renässansfilosofer. Mycket spännande läsning om vår obotliga vilja att begränsa livet till det som går att mäta och lägga in i excel-ark. Extra intressant blir det då Jonna Bornemark tar konst och religion som två exempel på omätbara, men omistliga delar av tillvaron.

Sett: "Alla mot alla" på kanal fem

Filip och Fredriks dagliga frågeprogram som går sena kvällar på Kanal fem har visat sig vara både rappt, kul och lärorikt. Här blandas högt och lågt i ett rasande tempo och produktionen har också lyckats få fram ett överraskande starkt startfält av tävlande.

Hört: Sebastian Staksets "Mamma förlåt"

Jag vet, det blir mycket tjat om Stakset. Men som gammal hiphopare har jag längtat efter att artisten och evangelisten ska hitta tillbaka till lite mer av sitt gamla sound. Starka ”Mamma förlåt” tillsammans med Einár låter asfalt och betong och lite mer av gamla Sebbe. Men med den nya Staksets budskap om hopp och försoning.

I september ser jag fram emot: AIK-Djurgården på Friends arena

Jag inleder september på Friends arena i Solna där allsvenska tvåan AIK tar emot serieledande Djurgården inför fullsatta läkare. Vilka jag håller på? Det får förbli en hemlighet.

Malina Abrahamsson

Läst: "Arnold" av Emilia Fogelklou

Emilia Fogelklou var inte bara Sveriges första kvinnliga hedersdoktor i teologi. Hon var också pedagog, författare och fredsarbetare. Och feministisk förgrundsgestalt. Länge längtade hon efter kärleken och fann den till sist i Arnold Norlind. Boken med samma namn är självbiografisk och handlar om något så ovanligt som lycklig tvåsam kärlek. Tyvärr fick Emilia Fogelklou och Arnold Norlind bara sju år tillsammans innan tuberkulosen tog Arnolds liv. Men deras gemensamma historia och den naturliga fromhet och förtröstan som präglade dem har berört människor allt sedan dess.

Sett: Dokumentären "Minding the Gap" på SVT play

Oscarsnominerad dokumentär om tre skejtande barndomsvänner i Rockford, Illinois. De växer upp omgivna av arbetslöshet och våld och tar sin tillflykt till skateparken. Men i takt med att de växer upp måste de hitta andra sätt att bryta med våldsspiralen för att inte riskera att reproducera samma destruktiva livsmönster. En film om klass, etnicitet och manlighet som berör och manar till eftertanke.

Hört: Vinylskivor

I somras köpte jag och min man en LP-spelare och nu spelar vi nästan bara vinyl. Det finns något meditativt över ritualen att lägga ner en skiva i spelaren, sänka stiftet och höra musiken spraka igång. I stället för att zappa mellan olika låtar på Spotify lyssnar vi nu på ett album i taget och har upptäckt vilken vila det finns i det.

I september ser jag fram emot: Nya boksläpp

Hösten är böckernas högsäsong. I år ser jag särskilt fram emot att läsa ”Klubben” av Matilda Gustavsson, ”Björnkvinnan” av Karolina Ramqvist och ”Köttets tid” av Lina Wolff.

Urban Thoms

Läst: Joyce Carol Oates "Älskad, saknad" (Albert Bonniers förlag)

Blev nyfiken på en författare som undantagslöst förekommit i Nobelprisdiskussionen bra många år nu. Valet föll på romanen ”Älskad, saknad” som handlar om en upprorisk lillasyster vars mamma plötsligt blir brutalt mördad. I sorgen som följer därpå upptäcker hon gradvis att hennes mor var en betydligt mer mångfacetterad kvinna än hon kunnat ana. En intrig som ställer författarens gestaltningsförmåga på styvt prov, men Joyce Carol Oates levererar och gör läsningen mödan värd.

Sett: SVT-gudstjänst med Niklas Piensoho och Felix Engström

På en brygga vid Mälarens vatten samtalar Filadelfia­pastorn Niklas Piensoho med skådespelaren Felix Engström om dennes väg från existentiell förvirring till en oväntad Jesusupptäckt. Samtalet inramas av några väl valda sånger framförda av Maria Höglund och Hulegårds kapell. En till formen otraditionell tv-gudstjänst som ändå förmedlar vad som alltid borde vara kristen kärnverksamhet: En Jesus som tar människor från mörker och vilsenhet till ljus och trygghet.

Hört: Paul Colman tolka Larry Norman

1970-talets största kristna rockrebell måste ha varit Larry Norman. Hans förmåga att provocera var häpnadsväckande, bara en sådan sak som att få in ordet ”gonorré” i en kristen låttext! Desto större utmaning att i cirka en timme göra Larry Normans musik rättvisa, inför en visserligen entusiastisk, men ändå grånad skara, på festivalen Skärgårdssång måste räknas som en prestation. Med enbart gitarr, rivig sångröst och välsmort munläder lyckades Paul Colman trollbinda publiken och Norman lär också ha gjort tummen upp från sin himmel utfall han råkade höra.

I september ser jag fram emot: Färgsprakande höstdagar

Sommaren håller på att packa ihop, men vad gör det när hösten står för dörren. Och förhoppningarna är högt ställda. Höstsolen, trädens färgprakt, den höga, klara luften – kom i min famn!

Fler artiklar från Kultur