Kultur

Mariavalls nunnor förklarar celibatet i Kanal 5

I programmet "Meltzer och kärleken" på Kanal 5 söker tv-profilen Christine Meltzer svar på en av livets stora frågor. I senaste avsnittet besöktes nunnorna på Mariavalls kloster i Skåne.

Moder Christa, abbedissa på klostret på Österlen, visar runt i den avskalade klostermiljön. Där har hon levt som nunna i över 20 års tid.

– Det var så i början att jag upplevde mig nyförälskad i Gud, berättar hon in i kameran.

Är det inte svårt att avstå från sexualiteten? undrar Meltzer.

– Det handlar om tron på att bli mött på något vis, att den är starkare än längtan efter det kroppsliga. Annars skulle det inte gå, konstaterar Christa.

"Högsta vinsten att leva i celibat"

En av de yngsta som lever i klostret är syster Siluana, 39 år. I avsnittet, som finns att se på Dplay, får hon frågan om hur hon klarar av att leva i celibat.

– För mig är det högsta vinsten, säger hon snabbt.

– Hade jag inte gett mig helt till Gud utan varit kluven i en relation även till en människa hade jag missat mycket av den andliga välsignelse som ligger i att ge sig helt och hållet till honom. Celibatet är en hjälp att fokusera på det själsliga livet, att kroppen inte tar för mycket uppmärksamhet från det viktigaste.

När Christine Meltzer lämnar Mariavall och systrarna som lever där konstaterar hon att det är "mäktigt att tron och kärleken till Gud är så stark att den fyller alla behov".

---

Fakta

  • Mariavall, Jesu Moder Marias Kloster, är ett katolskt benediktinerkloster för nunnor inom katolska kyrkan i Sverige, beläget i Tomelilla kommun på Österlen i Skåne.
  • Mariavall är ritat av benediktinermunken Hans van der Laan och invigdes 1991. Klosterkyrkan invigdes 1995.
  • Programserien "Meltzer och kärleken" på Kanal 5 har hittills sänts i tre avsnitt.

---

Fler artiklar för dig