23 april 2021

En tidning på kristen grundKultur

"O store Gud" inte längre Englands populäraste psalm

Engelsmännen har en ny favoritpsalm. Det är inte längre svenska "O store Gud" som toppar listan. I senaste tittarundersökningen visar BBC att psalmen "Jerusalem" är den mest önskade.

Enligt BBC Ones program "Songs of praise", som rankar Englands mest populära psalmer, har engelsmännen en ny favorit bland de andliga hymnerna. Psalmen "Jerusalem" har nu gått om den tidigare favoriten "O store Gud", som skrevs av svensken Carl Boberg 1885. En sång som är en av världens mest spridda andliga sånger genom tiderna.

Det var sex år sedan som programmet senast presenterade en större undersökning över tittarnas favoritpsalmer. Då, 2013, var "Jerusalem" inte ens med bland de tio populäraste psalmerna. Nu ligger den alltså högst rankad. Tittarna har fått välja mellan hundra psalmer som figurerat i programmet de senaste fem åren.

Läs mer Ylva Eggehorns sång hjälpte svenska folket att sörja Estoniakatastrofen

Den smäktande psalmen "Jerusalem" är med i slutprogrammet på Last night of the Proms varje år. Det är en stor livekonsert som hålls i Royal Albert Hall i London andra lördagen i september varje år och den visas även på storbildsskärmar i ett flertal städer i Storbritannien.

"Jerusalem" är baserad på en dikt av William Blake från 1803 och tonsattes av Sir Hubert Parry år 1916. Texten är inspirerad av en legend om att Jesus som ung, tillsammans med Josef från Arimataia, skulle ha besökt Glastonbury i sydvästra England, via en närbelägen romersk hamn. Dess första rader lyder "And did those feet in ancient time / Walk upon Englands mountains green". Titeln "Jerusalem" syftar bland annat på sista strofen: "Till we have built Jerusalem, / In Englands green and pleasant land".

Läs mer Psalmen som erövrat världen: Så gick det till när O Store Gud skrevs

---

De tio populäraste psalmerna i England 2019

  • 1 Jerusalem
  • 2 How Great Thou Art
  • 3 In Christ Alone
  • 4 Dear Lord And Father Of Mankind
  • 5 Abide With Me
  • 6 I Vow To Thee My Country
  • 7 Guide Me O Thou Great Redeemer/Jehovah
  • 8 Amazing Grace
  • 9 Be Still For The Presence Of The Lord
  • 10 I, the Lord Of Sea And Sky

---

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Kultur