Kultur

Lovsång19 – konferens med Gud i fokus på Sergels torg

På fredagen inleds konferensen Lovsång19 i S:ta Clara kyrka i Stockholm och på lördag flyttar konferensen ut på Sergels torg där man kommer att sjunga gospel, lovsång och bjuda in till kvällens offentliga gudstjänst. I centrum för hela helgen står det kristna hoppet.

1 av 10

I över tjugo år har konferensen Lovsång utrustat lovsångsledare från olika samfund och sammanhang. Efter många år i Kungsportskyrkan i Huskvarna har man i år flyttat konferensen till S:ta Clara kyrka i Stockholm.

– Vi fick en inbjudan från Mats Nyholm, som är direktor i S:ta Clara och även varit med i ledningsgruppen för konferensen Lovsång i många år, berättar Mia Runeson, en av konferensens två projektledare.

– Vi tror att det diakonala tillbedjande livet som finns så tydligt i St:a Clara är viktigt under en sådan här konferens. Det är ingen terapi att tillbe Gud, det är verklighet och det är en oerhörd förmån att tillsammans under den här helgen också få ta del av det sociala arbete som görs i Clara.

På lördag klockan halv tre kommer det att bli gospel och lovsång på Sergels torg. The Master''s Voice kommer att sjunga gospel, Johan Åsgärde och Jeanette Alfredsson ska leda lovsång och Mats Nyholm från S:ta Clara kommer att tala och bjuda in till kvällsmötet under lördagskvällen, som är ett öppet möte. Eric Liljero kommer också att tala om glädjen i det kristna hoppet, som är temat för Lovsång19.

Mia Runeson, projektledare.

– Vi behöver påminna oss om att det himmelska hoppet inte är en verklighetsflykt, precis som att lovsång inte är en verklighetsflykt. Vi lever i en tid när vi konsumerar väldigt mycket och mycket präglas också av hopplöshet och rädsla. Vi behöver påminna oss om vilken kraft det finns i hoppet även när livet är svårt och inte blir som vi vill. Hoppet är inte byggt på omständigheterna utan på Jesus, säger Mia Runeson.

Hur är känslan inför konferensen?

– Känslan är god och hoppfull. Det är alltid väldigt mycket glädje kopplat till konferensen Lovsång. Vi gör någonting som vi tror är viktigt, som kan utrusta deltagarna och betjäna Kristi kropp.

– Det är också en utmaning att göra en sådan här konferens i en kyrka som S:ta Clara. Vi har haft fantastiska år i Kungsportskyrkan med möjlighet till många mindre lokaler för seminarier och sådant. I Clara blir det på ett annat sätt och det har också format årets konferens. Det blir fler storsamlingar och vi har valt ett mer akustiskt uttryck i lovsången för att använda den fantastiska akustiken som finns i kyrkorummet.

Läs även Frida Park: Nej du måste inte stå när vi sjunger lovsång

Vad hoppas du att den som kommer i helgen ska få uppleva?

– Mer av Gud. Det blir så tydligt när man är praktiskt ansvarig och arbetar med alla små detaljer att vi kan arrangera allt praktiskt, men om inte Gud kommer och möter oss, då har vi bara arrangerat ännu en konferens. Jag hoppas att Gud kommer och möter oss och att vi får något med oss något från den här helgen som ger oss större uthållighet och en fastare förankring för att leva ett liv i hans efterföljd hemma i vardagen.

– Det är aldrig på en konferens som det avgörs utan i vardagen, i de lokala sammanhangen över hela Sverige. Där hoppas jag att deltagarna ska utrustas till att sprida mer av Guds rike. Sedan hoppas jag också att en sådan här konferens kan hjälpa oss att hitta en djupare förståelse av vad lovsång innebär. Lovsång handlar inte om musikstil eller om vilken känsla som uppstår när vi sjunger tillsammans.

– Vi lovsjunger för att Gud är den han är. Och när vi hittat den kärnan i lovsången, då kan vi också hitta läkedom för våra konflikter och finna verktyg som överbryggar generationsgränser och debatter om musikstilar, säger Mia Runeson.

Läs mer "Lovsång är inte till för människor utan för Gud"

---

Lovsång19

  • Vad: Årlig ekumenisk lovsångskonferens, som arrangeras av musikförlaget David Media.

    Var: S:ta Clara kyrka i Stockholm.

    När: 11–13 oktober.

    Medverkande: Fredrik Lignell, Maria Gustin Bergström, Jeanette Alfredsson, Clas Vårdstedt, Eric Liljero, The Master''s Voice med flera.

    Övrigt: Årets tema för konferensen är "Det kristna hoppet" och lördagens kvällsmöte är offentligt.

---

Fler artiklar för dig