28 november 2020

En tidning på kristen grundKultur

Gal Gadot spelar hjältinnan Irena Sendler som räddat judiska barn

Det är den polska socialarbetaren Irena Sendlers liv som gestaltas i den nya filmen med samma namn. I titelrollen ser vi Gal Gadot, känd för bland annat huvudrollen i filmen "Wonder woman".

1 av 2

Den israeliska skådespelerskan Gal Gadot har spelat hjälte förut, dock i en påhittad superhjältehistoria. Denna gång är filmens berättelse hämtad direkt från verkligheten. Polskan Irena Sendler (1910-2008) levde under andra världskriget. Hon lyckades mobilisera ett nätverk som räddade hela 2 500 judiska barn undan en säker död gettot i Warszawa. Det finns olika uppgifter om huruvida Sendler var troende kristen eller ateist.

Gal Gadot både spelar och producerar. Det sistnämnda tillsammans med maken Jaron Varsano.

Filmen, som produceras för Warner Bros, beskrivs som en faktabaserad historisk thriller, en så kallad biopic. Den skildrar hur Irena Sendler satte sig upp mot Nazi-Tysklands ockupation av Polen och hur hon smugglade ut barn i lådor från Warszawagettot. Därefter togs barnen till landsbygden och placerades hos familjer eller i katolska kloster med nya identiteter. Barnens identitet skrev hon ner på papperslappar som hon sedan stoppade i glasburkar och grävde ner i sin trädgård. På så sätt kunde många familjer återförenas efter kriget.

Läs mer Hjältinnan Irena Sendler död - räddade 2500 judar 

"I filmen får vi följa Gestapos arrestering av henne, under krigets mest intensiva period. Det blir en kamp mot klockan, inte bara för att rädda sig själv, utan även alla identiteter av de tusentals gömda barnen som riskerar avrättning," skriver filmsajten deadline.com.

Verklighetens Irena Sendler levde under ständigt hot från nazisterna och 1943 blev hon påkommen och arresterades av Gestapo. De bröt hennes armar och ben, men hon lyckades fly senare.

2007 utsågs hon till nationalhjälte i Polen, och hon nominerades även till Nobels fredspris. Priset gick dock till miljöaktivisten och förre amerikanska vicepresidenten Al Gore.

Hennes gravsten har skändats och fått orden "Juden raus" ("Ut med judarna") sprayat på sig.

Läs mer: Streamingtjänsten New Faith Network samlar kristna filmer och serier

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar