17 april 2021

En tidning på kristen grundKultur

Röjås Tilling och Jeff Johnson i gemensamt bok- och musikprojekt

Pastorn Daniel Röjås och musikerna Erik Tilling och Michael Jeff Johnson släpper bok och skiva tillsammans. De tre vännerna vill med boken "Helt liv" och den instrumentala skivan "Kom du källa" utmana nutidsmänniskan att fördjupa sig i förundran, vila och tillbedjan.

– Själva idén började i somras när jag inför söndagen i midsommarhelgen fick förfrågan om att predika i pingstkyrkan Cupolen i Linköping. De hade ont om musiker den söndagen och då föreslog jag att vi skulle göra något annorlunda, berättar Daniel Röjås, till vardags pastor i Boxholm och Mjölby.

Detta annorlunda bestod i att Röjås mångårige vän Erik Tilling följde med och tillsammans genomförde man en gudstjänst i tre delar med fokus på instrumental musik och förkunnelse om vilan och vilodagen.

– Det blev väldigt väl mottaget och på vägen hem föreslog Erik att vi borde göra ett gemensamt projekt där jag skriver en bok om detta och så släpper vi samtidigt en skiva med instrumental musik.

Instrumental och ordlös musik

Sagt och gjort. Daniel Röjås gick hem och skrev och Erik Tilling tog hjälp av musikerkollegan Michael Jeff Johnson och nu är resultatet här. Boken "Helt liv" och den instrumentala skivan "Kom du källa" som båda ges ut genom det kristna förlaget David Media.

– I boken skriver jag om förundran, lovsång, vila och tillbedjan och sedan finns den här fina skivan som komplement med instrumental och ordlös musik, några av Erik Tilling och Michael Jeff Johnsons mest äkskade sånger i akustisk intrumental tappning med flygel och klassisk gitarr, berättar Daniel Röjås.

"Vi behöver återupptäcka vilan"

Han tror att upplägget passar den stressade nutidsmänniskan.

– Vi behöver återupptäcka vilan och förundran inför det oförklarliga och ordlös, instrumental musik kan vara en väg att göra det. Spotifys vd sa bland annat nyligen att det som växer allra mest hos dem är spellistor med instrumental musik. Det säger någon ganska intressant om vår tid, konstaterar han.

Daniel Wistrand

Daniel Wistrand är redaktör för kultur och livsstil på Dagen.

Fler artiklar från Kultur