16 maj 2021

En tidning på kristen grundKultur

Nunnor fick svara på raka frågor om sex

Reportrarna på Antennen Filmproduktion i Malmö drar sig inte för att ställa raka frågor till intervjupersonerna. Nyligen besökte de Mariavalls kloster i Skåne för att ställa nunnorna mot väggen.

Antennen FilmProduktion är en daglig verksamhet i Malmö där personer med intellektuell funktionsnedsättning gör film. Nyligen uppmärksammade SVTs kulturprogram "Sverige!" skapandet av ett av deras reportage, när de åkte till klostret Mariavall för att intervjua en av klostrets nunnor, syster Siluana.

"Vad händer om en nunna har sex?" Och "Har ni disco någon gång?", var två av de brännande frågorna som Gunilla Ericsson och de andra reportrarna hade med sig.

Teamet från Antennen Filmproduktion träffades på en av Malmö stads dagliga verksamheter och har jobbat ihop i tolv år. De har gjort sig kända på Youtube för raka frågor, ofta med glimten i ögat.

Så vad svarade då syster Siluana på frågan om sexet? Jo, först skrattade hon, sen kom svaret.

– Det går inte. Det får man inte lov. Då får man välja att gå och gifta sig och flytta ut härifrån. Man kan inte göra både och.

Läs mer Joel Halldorf: Celibatet har nog aldrig varit mer relevant

Och på frågan om det händer att nunnorna anordnar disco på klostret?

– Nej, men vi har lite karneval när det är karnevalstid och då kan vi klä ut oss och ibland gör vi någon sketch och dansar och så där, sa Syster Siluana till Antennengänget.

Av sammanfattningen av besöket verkade Gunilla Ericsson och övriga i teamet nöjda med sitt besök.

– Jag tycker vi ska ge nunnan en applåd för hur duktig hon är. Så hon kan hedra sin Jesus.

Läs också Svenska nunnan Sofie O.P: Sexualitet är djupare än tillfällig njutning

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Kultur