Kultur

Dagen recenserar partyspel och frågesport från 2019

Många ordspel av olika slag bland årets partyspel.

Introduktion Dagens favoriter bland årets nya brädspel

Slå vad om vad medspelarna kan

Brädspelsrecension 2019: Partyspel.

"Ska vi slå vad? 2.0"

Betyg: DDDD

Antal spelare: 3–6

Ålder: Från 8 år

Förlag: Tactic

Ska vi slå vad? är ett riktigt rolig spel där deltagarna ska utföra uppgifter, antingen fysiska eller tankenötter. Personen som ska utföra uppgiften får inte veta i förväg vad den innebär, däremot får medspelarna göra det – och ska slå vad om personen klarar uppgiften eller inte. De ska även satsa pengar på sitt vad.

När vadslagningen är över är det dags för personen att läsa uppgiften och utföra den. Det kan vara allt ifrån att på tid lösa enklare matematiska ekvationer eller nämna fem flicknamn på fyra bokstäver, till att kasta prick med ett av spelkorten eller hoppa på ett ben utan att tappa balansen.

Spelglädjen är stor och ger många tillfällen till skratt, vilket ger spelet högt betyg. Det som drar ner betyget är att vuxna har lättare att tänka taktiskt jämfört med åtta- till tolvåringar, vilket ger ett övertag när hela familjen är med och spelar.

Samuel Björk

Beskriv ord med andra ord

Brädspelsrecension 2019: Partyspel.

"Wordy Word!"

Betyg: DDDD

Antal spelare: Från 4 och uppåt

Ålder: Från 8 år

Förlag: WOW!

Ett riktigt roligt ordspel där det är tid och snabbtänkthet som gäller. Man är två lag och spelet innehåller spelbricka med pjäser, bokstavstärningar, timglas och skrivbricka med suddbar penna.

Spelet går ut på att bilda ord snabbast möjligt, skriva ner dem och sen byta kortet med en i andra laget. De som har motståndarlagets kort ska sen beskriva orden för sitt lag utan att säga ordet och försöka klara så många ord som möjligt innan timglaset runnit ut. Råkar man säga ordet får det andra laget en poäng. Man får poäng för varje ord man klarar och får gå framåt enligt sina poäng på spelbrickan.

Vi var fyra vuxna som hade en fartfylld rolig spelkväll, fantasin och hastigheten är på högvarv när man försöker skapa kluriga ord på nolltid. Vi var överens om att det är ett spel vi gärna spelar igen, och igen!

Lotta Fahlén

Läs mer Dagen recenserar brädspel för hela familjen från 2019

Knäck motståndarnas kod innan de knäcker eran

Brädspelsrecension 2019: Partyspel.

"Decrypto"

Betyg: DDDD

Antal spelare: 3–8

Ålder: Från 12 år

Förlag: Iello/Enigma

I Decrypto delar spelarna upp sig i två lag av spioner, som ska försöka överföra hemliga meddelanden till varandra utan att motståndarlaget lyckas lista ut vilka deras fyra kodord är. Detta genomförs genom smarta ledtrådar som måste vara tillräckligt tydliga för att dina lagkamrater ska kunna förstå dem, men tillräckligt subtila för att inte ge motståndarlaget chansen att snappa upp koden. Om laget misslyckas att förstå två meddelanden har det förlorat, och om det lyckas snappa upp två av motståndarlagets meddelanden har det vunnit.

Rolig nyskapande partyspel, som fungerar bäst när man är minst tre personer per lag. Kan ibland gå väldigt fort, om man ger för lätta eller för svåra ledtrådar – men då kan man ju alltid spela en gång till!

Extra plus för designen, som har en nostalgisk 1980-talskänsla.

Jakob Ihfongård

Räkna upp saker på fem sekunder

"På 5 sekunder – pocket"

Betyg: DDDD

Antal spelare: 3–6

Ålder: Från 10 år

Förlag: ALF

I detta spel har man enbart fem sekunder att räkna upp tre av något. Det kan vara allt ifrån tre kända komiker till tre saker man kan äta. Fem sekunder kan vara otroligt kort i vissa fall, som när man ska räkna upp tre kvinnliga skådespelare, och en helt rimlig tid, som när man ska räkna upp tre djur med fyra ben. Med spelet följer en rolig och annorlunda tidsmätare, en slags modern variant av sand­uret, som ger spelet extra finess.

Vi spelade På fem sekuner hela familjen. Alla tyckte det var roligt och kände sig lagom utmanade. Vissa kategorier var aningen svåra för vår tioåring, men då kunde man bara bläddra vidare och ta ett nytt kort.

Vår familj skrattade mycket och blev triggade att vinna när vi spelade På fem sekunder. Vi kommer att ta med spelet till släkten under julhelgen.

Malin Aronsson

Läs mer Dagen recenserar strategiska brädspel från 2019

Ge ledtrådar på fyra olika sätt

Brädspelstest, partyspel, 2019. Hint / Kan du ta en Hint

"Hint"

Betyg: DDDD

Antal spelare: Minst 4

Ålder: Från 15 år

Förlag: Bezzerwizzer

En form av charader-spel där man ska få sina lagkamrater att gissa vilka fem olika saker på ämnet som kortet anger, till exempel ”Nordiska deckarförfattare” eller ”Stora uppfinningar”.

På varje kort finns det ytterligare ett ord som man inte får gissa på, då blir det minuspoäng. Du har 90 sekunder på dig att förklara orden. En extra dimension är att det finns fyra olika sätt att förklara orden: vanlig charader, genom att tala, bara låta eller genom att använda en uppsättning olika figurer för att beskriva dina ord. Riktigt klurigt och otroligt kul.

Hela familjen med en elvaåring och vuxna barn spelade. Det är från 15 år men funkade bra att ha med elvaåringen om hon fick byta ut vissa svåra kort. Trevlig kväll som uppskattades av alla åldrar.

Rekommenderas varmt.

Tina Ahlqvist

Välj om du vill förklara lätta eller svåra ord

Brädspelsrecension 2019: Partyspel.

"Med andra ord – pocket"

Betyg: DDDD

Antal spelare: 4–8

Ålder: Från 10 år

Förlag: ALF

Rolig variant på ordspelet Med andra ord, och lätt att ta med sig eftersom det är en pocketupplaga. Orden är på kort istället för på poletter, som i originalversionen, och är värda från en till tre poäng beroende på svårhetsgrad.

Man spelar i par, där den ena ska förklara ordet på kortet ”med andra ord” och den andra gissar. På 45 sekunder ska man försöka hinna förklara och gissa rätt på så många kort som möjligt. Ska man ta svåra kort och få chans till höga poäng, men risk att tiden tickar, eller ta de lättare och få chans att klara fler? När spelet är slut räknas poängen ihop efter valören på korten. Laget med högst poäng vinner.

Jag och min elvaåriga dotter spelade tillsammans med hennes kompis och mamma, där vi var ett vuxenlag och ett barnlag. Funkade utmärkt, tjejerna tyckte det var så roligt, trots att det till slut blev vuxenlaget som vann. Det kommer att bli revansch!

Tina Ahlqvist

Läs mer Dagen recenserar barnspel från 2019

Vågade utmaningar och galna uppdrag

###

"Kalabalik"

Betyg: DDD

Antal spelare: 3–8

Ålder: Från 10 år

Förlag: NinjaPrint

Ett partyspel i genren ”nu ska vi tvinga spelarna att ha roligt”. Vi skrattade en hel del när vi spelade det, men som så ofta med den här typen av spel höll det på lite för länge. Som tur är går speltiden enkelt att korrigera genom att göra spelplanen mindre, eftersom det är spelarna som väljer hur många rutor (och vilka kategorier) den ska ha.

För vad det är fungerar Kalabalik bra, och om du går igenom korten på förhand och plockar bort en del olämpliga uppdrag kan det vara ett passande spel på till exempel ungdomssamlingen i kyrkan.

Jakob Ihfongård

Klassiska Alias med tema Sverige

###

"Sverige Alias"

Betyg: DDD

Antal spelare: 4–10

Ålder: Från tio år och uppåt

Förlag: Tactic

Herre på täppan, smörgårdsbord, slit och släng och Melodikrysset. Nya tillskottet i Alias-familjen handlar om att förklara uttryck och begrepp som liksom sätter ord på den svenska kulturen. Sverige Alias testar spelarnas ordförråd och deras kunskaper kring allt som är typiskt svenskt.

Upplägget handlar, precis som i originalversionen av Alias, om att på tid förklara specifika ord för sina medspelare utan att använda någon del av ordet eller begreppet i förklaringen. Urvalet är sinnrikt genomfört och för den vane Alias-spelaren bjuds det även på några småroliga nyheter i denna Sverige-version. Kanske inte tillräckligt många för att kunna motivera den som redan äger ett Alias-spel att köpa ytterligare ett. Men som inkörsport till Alias-världen är detta ett både rappt, roligt och lärorikt spel och betyget landar på en stark trea.

Daniel Wistrand

Frågesport för den som ska göra högskoleprovet

Brädspel, speltest, frågesport 2019. MIG Högskoleprovet.

"MIG Högskoleprovet"

Betyg: DDD

Antal spelare: 2–6

Ålder: 15 år

MIG, eller Mobile Intelligence Games som det står för, är en serie av populära små frågesporter som handlar om en rad olika ämnen. Den här versionen är en liten kopia av högskoleprovet, eller i alla fall de olika kategorier som det avancerade testet innehåller. En tärning avgör vilket ämnesområde frågan kommer ifrån. Rätt svar ger ett kryss på ett litet block. Först rätt i alla kategorier vinner.

Enkla regler i smidigt format, skulle man kunna säga. Men sen vill det ju till att man kan frågorna också. ”Svenska ord och uttryck”, ”engelska ord och uttryck”, ”vad passar bäst” (en form av svensk ordförståelse), ”vilken är störst” samt ”bara vanlig matte” är de områden man ska behärska. Och här handlar det väldigt mycket om vem man är. Matteuppgifterna är riktigt svåra för en journalist, engelskan avancerad om man är för ung och så vidare. Enklast har man nog när högskoleprovet är aktuellt även i verkligheten.

David Wingren

Läs mer ”Dobble” – ett snabbt spel med många varianter

Hitta din perfekta partner

Brädspelsrecension 2019: Partyspel.

"Lika par leka bäst"

Betyg: DD

Antal spelare: 2–8

Ålder: Från 15 år och uppåt

Förlag: Tactic

Vem skulle vara perfekt för dig? Detta spel för sex spelare är en 40 minuter lång frågestund där alla svarar på en mängd frågor och ska välja ett av två alternativ som bäst beskriver en själv. Spelidén bygger på att den som svarar exakt likadant som jag är min själsfrände.

Det simpla spelkonceptet, att hitta den som tycker mest likt mig själv, och det faktum att det helt saknas tävlingsmoment, var trist. Spelet känns mer anpassat för tonåringar som vill lära känna varandra, än för tre gifta par i 30-årsåldern, som vi var. Om frågorna i spelet hade varit personliga och lite mer närgångna kunde det ändå ha varit underhållande, men tyvärr var själva frågorna i sig ganska platta. (Exempel: "Väljer du persisk matta eller dyr designermatta?" och "Är cheesecake en kaka eller tårta?").

Lika par leka bäst kom ut i ny utgåva 2019.

Ellinore Wolf

Hitta det dolda sambandet

Brädspelsrecension 2019: Familjespel.

"Nåt ska bort"

Betyg: DD

Antal spelare: 3–6

Ålder: Från 15 år och uppåt

Förlag: ALF

Man går runt på en liten färglös spelplan och försöker bli av med en uppsättning brickor. Först ut att lyckas vinner spelet. Tillvägagångssättet för att få lägga ut en bricka på spelplanen är att du bland fem namn ska svara rätt på vem som ska bort, samt en följdfråga. Om du klarar detta får du även lyssna på tärningsfrågan och om du klarar den så får du … ett slag till. Belöningarna är verkligen inte där man tror i det här spelet.

Grundproblemet är dock att vi knappt kommer till någon fråga, utöver den första om vem som ska bort. ”Nåt ska bort” är nämligen väldigt svårt. Det står att det är till för 15+-åldern, men vi tycker snarare att det borde stå ”40+ och osedvanligt allmänbildad”.

Klarar ni den första frågan som vi fick: Vad ska bort av Turandot, Madama Butterfly, Tosca, La Boheme och Carmen? Nu kanske ni alla vet att den sista ska bort eftersom de fyra första är operor av Puccini. Men vad hjälper det, man har ändå inte vunnit något om man inte klarar följdfrågan ”Vem har skrivit operan Nebukadnessar?”. Kunde ni båda dessa frågor, då är detta ett spel för er.

David Wingren

Läs mer Dagen testar partyspel 2018

---

Tips på bra brädspel för festen

  • Tre spel som fungerar lika bra på festen som på ungdomskvällen i kyrkan.
  • Just one
  • Ordgissningsspel där du måste hitta på unika ledtrådar. Har tagit spelvärlden med storm och i dagarna kommit i svensk version. Just One vann prestigefyllda priset Spiel des Jahres, Årets spel i Tyskland. Kommer att recenseras i Dagen under december.
  • Dobble
  • En liten förpackning med runda kort, som alla har ett antal olika symboler på sig. Du kan spela Dobble på massa olika sätt, alla i realtid. Kan med fördel spelas med både unga och gamla. Recenserades den 24 april.
  • Med andra ord – pocket
  • Gissa ord på tid, med en twist: Du kan välja lätta ord som ger få poäng eller svåra ord som ger många. Läs vår recension här intill.

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar