Kultur

Dagen recenserar strategiska brädspel från 2019

Lös mordgåtor, bli en rik köpman, bygg vackra glasfönster eller perfekta förorter i årets nya strategispel.

Introduktion Dagens favoriter bland årets nya brädspel

Brädspelsrecension 2019: Strategispel.

Hitta mördaren innan tiden går ut

"Exit – The Game: Döden på Orientexpressen"

Betyg: DDDDD

Antal spelare: 1–4

Ålder: Från 12 år

Förlag: Lautapelit/Brädspel.se

Exit the Game är en brädspelsversion av ett escape room, där du med hjälp av olika ledtrådar ska lista ut ett antal gåtor och pussel för att ta dig ut ur ett låst rum. I Exit-spelen representeras detta av kort och ett spelhäfte med information.

Dagen recenserade de tre första Exit-spelen förra året och gav dem full pott. Nu har ytterligare några versioner översatts till svenska och vi har testat Döden på Orientexpressen, som är minst lika bra som de tidigare fallen. Här ska du inte bara lyckas ta dig vidare genom alla gåtor, utan också lösa en mordgåta och peka ut rätt person som mördare.

Observera dock att varje Exit-spel bara kan spelas en gång, dels för att du sen vet hur alla gåtor fungerar, dels för att vissa komponenter förstörs under spelets gång.

Jakob Ihfongård

Läs mer Dagen recenserar Exit the Game i det stora testet av strategispel 2018

Brädspelsrecension 2019: Strategispel.

Bygg ett vackert glasfönster

"Azul: Stained glass of Sintra"

Betyg: DDDD

Antal spelare: 2–4

Ålder: Från 8 år

Förlag: Enigma

Du är glasmästare i ett slott som är i behov av fönsterrenovering. Plocka de färgade glasbitarna i turordning och placera ut på ditt spelbräde. Planera dina drag väl för att kamma hem de stora poängen mot spelets slut, och se till att du inte tappar några glasbitar på golvet.

Avkopplande och mysigt spel för den taktiska spelaren. Att plocka de små ”glasbitarna” och placera ut på sin bricka är väldigt rofyllt.

Spelet tar sin lilla tid att lära sig utifrån manualen, men när man väl kommit igång så är det inte så komplicerat. Det finns tyvärr få sätt att förstöra för sina motspelare när man gör sina drag. Stämningen hålls fridfull, men ibland kan man sakna intensiteten och tävlingsnerverna.

Ett stort plus för designen och känslan i glasbitarna som hela spelet bygger på.

Natanael Gindemo

Läs mer Dagen recenserar brädspel för hela familjen från 2019

Brädspelsrecension 2019: Strategispel.

Bli den rikaste köpmannen

Amul

Betyg: DDDD

Antal spelare: 3–8

Ålder: Från 10 år

Förlag: Lautapelit/Brädspel.se

Amul är en medeltida stad där arabiska och mongoliska köpmän möttes för att handla med alla möjliga varor. I spelet med samma namn är du en av dessa köpmän, och målet är att efter nio rundor vara den rikaste.

Spelet består av kort – vissa av dem vill du ha på handen när spelet är slut, andra vill du hinna spela ner på bordet framför dig. Olika kortkombinationer ger olika mycket poäng, och för vissa kort behöver du hålla koll på vad andra spelare har.

Amul går att spela på upp till åtta personer, men vi tycker det fungerar bäst om du håller dig på fyra–fem spelare. Reglerna är hyfsat enkla, strategin kommer i stället från att hålla reda på alla möjliga kortkombinationer som kan dyka upp under spelets gång.

Amul är ett vackert spel, men abstrakt – det är ytterst sällan du faktiskt känner dig som en köpman.

Jakob Ihfongård

Konstruera den bästa förorten

Brädspelsrecension 2019: Strategispel.

Welcome to Your Perfect Home

Betyg: DDD

Antal spelare: 1–99

Ålder: Från 10 år

Förlag: Lautapelit/Brädspel.se

I Welcome to ska du bygga den perfekta amerikanska förorten. På ett papper med tre gator av olika längd fyller du i hus, pooler och parker, delar in gatan i områden med hjälp av staket och försöker höja priserna på husen med fastighetsmäklare.

Varje runda dras tre kort med husnummer som alla spelare har att välja ifrån; i Welcome to spelar man alltid samtidigt, så man behöver aldrig vänta på sin tur. I teorin går det därför att spela hur många spelare som helst. Det är minimal interaktion mellan spelarna, men om du gillar tanken på att bygga upp ditt eget bostadsområde är det här ett bra spel för dig.

Tyvärr finns flera fel i de svenska reglerna, vilket drar ner betyget från en fyra till en trea i den översatta versionen. För att vara säker på att spela rätt måste du ladda ner de engelska reglerna på nätet.

Jakob Ihfongård

Läs mer Dagen recenserar partyspel och frågesport från 2019

Brädspelsrecension 2019: Strategispel.

Led din vargflock till seger

Betyg: DD

Age of the Wolf

Antal spelare: 2–4

Ålder: Från 15 år

Förlag: WOW!

Ett strategispel där du ska leda din vargflock till att bli den starkaste flocken. Det gäller att försvara dina områden och erövra nya; attackera med din flock och använda andra rovdjur för att skada dina konkurrenter.

Det var mycket jag såg fram emot med detta spel – ett strategispel med kul tema som utspelar sig i Norden. Tyvärr upptäckte vi snabbt att reglarna var otydliga. Vi hamnade i flera situationer där vi inte visste hur vi skulle göra trots att vi hade läst igenom instruktionerna noggrant.

Det var inte heller så mycket strategi i spelet, vilket troligen berodde på att vi bara var två spelare – Age of the Wolf är nog bättre med tre eller fyra deltagare. Till slut skulle vi säga: intressant koncept med potential, men det behövs mer arbete för att det ska bli bra

Mike Forsman

Läs mer Fem kristna bröder gör världssuccé med brädspelet Terraforming Mars

Läs mer Full pott för spel om mänskligt liv på Mars i ”Terraforming Mars”

Bli den bästa drottningen till Henrik VIII

Brädspelsrecension 2019: Strategispel.

"Tudor: King & Queens"

Betyg: DD

Antal spelare: 3–6

Ålder: Från 8 år

Förlag: WOW!

Varje spelare väljer en drottning och försöker göra henne till den "bästa" partnern till kungen genom att bättra på olika egenskaper (som skönhet, intelligens, och så vidare) och skada de andra drottningarna. Egenskaperna har ett värde mellan 1 och 20 – om du hamnar på 0 i en egenskap, eller om tre olika egenskaper är i farozonen, så är din drottning död och du är ute ur spelet.

Du kan skada andra drottningar genom att "hoppa på" eller "slåss" med dem, men det roligaste sättet är genom rykteskorten. Ditt slutgiltiga mål är att få tre egenskapsbrickor genom att ha det högsta värdet av alla drottningar i spel och att hinna fram till kungen innan han gått ett fullt varv runt spelbrädet.

Spelet är roligt till en början – men det är svårt att hålla sig engagerad efter de första 15 minuterna. Det kanske skulle vara mer underhållande för barn, men ett problem är de sexistiska (men historiskt korrekta) rykteskorten. Att läsa upp dem högt blir dessutom snabbt tjatigt.

Kutzi Romero

Läs mer Dagen recenserar barnspel från 2019

---

Tips på bra strategiska brädspel

Fem spel som för den som vill ha en större utmaning.

  • Amul | Hitta den perfekta kombinationen av kort för att bli den rikaste köpmannen i Amul.
  • Azul: Stained glass of Sintra | Avkopplande och vackert spel där du ska bygga det vackraste glasfönstret.
  • Exit the Game-spelen | Lös mysteriet och ta dig ut ur rummet så snabbt som möjligt. Sex Exit-spel i olika svårighetsgrad finns numera på svenska.
  • Terraforming Mars | Bli den som bäst gör Mars beboeligt i detta tunga strategispel, som fick full pott i Dagens recension den 13 augusti 2019.
  • Welcome to Your perfect Home | Hur ser ditt perfekta bostadsområde ut? Alla har samma förutsättningar, men slutresultatet kan skilja stort.

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar