28 februari 2021

En tidning på kristen grundKultur

Biopremär för Just mercy - om kristna människorättsadvokaten Bryan Stevenson

Den 17 januari är det Sverigepremiär för "Just mercy", en film som skildrar en kristen advokats kamp mot rasistiska domar i USA.

I samband med bokmässan i september 2019 besökte författaren och människorättsadvokaten Bryan Stevenson bokmässan i Göteborg. Han kom för att berätta om sin bok "Riggad sanning" (Libris) som just översatts till svenska. Boken handlar om hans livslånga kamp mot det amerikanska rättssystemet som han menar särbehandlar färgade människor och tenderar att döma icke vita till betydligt hårdare straff än vita som begått motsvarande brott. Dessutom på lösare grunder.

Bryan Stevensons bok triggade den Oscarsvinnande filmskaparen Destin Daniel Cretton att tillsammans med Andrew Lanham skriva manus till filmen som fått samma namn som bokens engelska originaltitel, "Just mercy" (Bara nåd). Filmen skildrar hur Bryan Stevenson som ung juriststudent på Harvard upptäcker sitt livs kall, att stå på de mest utsatta människornas sida gentemot ett stelbent rättssystem, vilket leder till att han startar en organisation för att hjälpa felaktigt dödsdömda och livstidsdömda att få sina domar omprövade.

Ett av hans första rättsfall blir den svarte medborgaren Walter McMillian som dömts till döden för mordet på en 18-årig flicka, trots att det fanns övertygande bevis på hans oskuld. Bryan Stevenson dras in i en juridisk snårskog där han möter såväl politiska intressen som öppen rasism. Han inser snart att varken oddsen och systemet är på hans sida. Stevensons mångåriga kamp för McMillian är den bärande berättelsen i filmen "Just mercy".

USA-premiären skedde på juldagen och den svenska premiären är nu tidigarelagd till fredag den 17 januari. Skådespelarlistan är diger med bland andra Oscarsvinnaren Jamie Foxx i rollen som den dödsdömde Walter McMillian. Bryan Stevenson gestaltas av Michael B. Jordan och

– Jag skäms för att säga att jag inte kände till Bryan Stevenson och hans arbete för fyra-fem år sedan. Men efter att ha lärt känna honom och ha läst hans livsberättelse insåg jag att det är en historia som behöver berättas, berättar Michael B.Jordan och hans kollega Jamie Foxx tillägger:

– Jag tror att det här är en av viktigaste filmerna som gjorts och jag är full av respekt för att jag får vara en del av den, säger Jamie Foxx.

– Det är inte bara en film, det är en rörelse. Den för oss framåt in i diskussioner som vi inte ofta har eftersom de är obekväma, förklarar Karan Kendrick som spelar McMillians fru Minnie i "Just mercy".

Efter att ha nu ha fått insyn i filmmakandets värd uttrycker författaren och människorättsadvokaten Stevenson att mediet är en viktig faktor när det gäller att skapa medvetenhet om orättvisor, ojämlikhet, bigotteri och hat.

– Jag hoppas att filmens skildring kommer tillräckligt nära den mänsklighet och värdighet hos de människor som blivit felaktigt dömda och orättvist straffade, så att de som tittar blir motiverade att bry sig mera, att engagera sig i rättvisefrågorna överallt där de diskuteras, säger Bryan Stevenson.

Fotnot: Samma dag som Sverigepremiären (17 januari) publicerar Dagen kultur en recension av "Just mercy".

Läs också Bryan Stevenson kämpar för de som döms på förhand

Urban Thoms

Urban Thoms är mångårig skribent på Dagen och en av redaktörerna för Dagens kulturbevakning.

Fler artiklar från Kultur