Kultur

Luciamorgon i Gränna pingst slog tittarrekord i SVT

Överväldigade, glada, ja nästan chockade. Både Sveriges Television och produktionsbolaget Warner Bros konstaterar att Luciamorgonen från Gränna kyrka som sändes i SVT den 13 december 2019 slog alla rekord.

– Jag har aldrig personligen mottagit så mycket uppskattning för något program som jag har jobbat med under mina 15 år i branschen, säger Eva Rados, producent på Warner Bros.

Siri Bergerud, projektledare på SVT, instämmer:

– Jag har gjort det här i några år nu och har alltid lite Luciaångest för det är så viktigt för det svenska folket med Lucia, och så många delade åsikter om hur ett Luciafirande ska vara. Men Gränna berörde hela Sverige. Jag har aldrig upplevt så mycket tacksamhet och glädje – och fått så många kommentarer med uppskattning, säger Siri.

Hon konstaterar att Luciamorgonen i Gränna hör till de mest uppskattade tv-programmen som SVT sänt under hela 2019, allt utifrån SVT:s mätverktyg där man räknar in kommentarer från tv-tittarna i form av telefonsamtal, mejl och interaktioner på sociala medier. Bara inlägget på SVT:s Facebook med ett kort klipp från luciamorgonen har genererat över 12 000 ”likes” och 1 500 kommentarer.

– När jag kom tillbaka till jobbet i januari hade jag fortfarande mejl som strömmade in och att tv-publiken har blivit så glada och berörda av det här är fantastiskt och jätteviktigt. Det är ju lite det som SVT är och står för, säger Siri.

Varför blev den här Luciaföreställningen en så stor succé?

– Jag tror att nyckeln till framgångarna handlar om äkthet, tradition och identifikation. Den Luciakonsert som Gränna levererar är på riktigt, det är inte en konsert som är skapad för tv. Det var därför viktigt för oss när vi skulle filma den att vi också fick med hela upplevelsen som publiken i kyrkan fick, säger Eva Rados.

Till exempel valde man att inte klippa bort barnens gäspningar eller hur de krånglar sig fram för att komma på plats för sina framträdanden.

– Konserten tog också traditionen på allvar vilket tittarna uppskattar, men var samtidigt lagom utmanande med några inslag i form av till exempel nyare musik. En rakt igenom hög musikalisk nivå där sång och musik ändå framfördes av amatörer och inte av avlönade proffs är också något som tittarna uppskattar, säger Eva.

Även Siri Bergerud ser identifikationen och traditionen som viktiga aspekter för tittarnas uppskattning:

– Jag tror att många ute i Sverige kände igen sig i den här typen av Luciafirande med många barn men också med flera generationer involverade. Det fanns ett engagemang som berörde. Och det blev extremt uppskattat.

Marina Andersson, skolpastor och elevstöd på Ribbaskolan i Gränna samt lokal producent för Luciafirandet, är fortfarande tagen av kärleksvågen som sköljt över alla medverkande. Hon får fortfarande tack i form av sms från helt okända människor.

– För mig som tror på Gud var detta himmelsk tajming. Vi fick dela Grännas Luciafirande, sätta vår tro i centrum och det har genererat en sådan välsignelse som vi knappast kan förstå, säger Marina Andersson.

---

Rekordmånga såg Luciamorgon från Gränna

  • 713 000 tittare såg sändningen den 13 december kl 07.00. 485 000 tittare såg reprisen senare på kvällen. Och hela 269 000 tittare valde att se Luciamorgon på SVT Play.

    – Vanligtvis brukar det vara ungefär en tiondel av andelen tittare som ser ett program på SVT Play. Här handlade det om en tredjedel. Det är väldigt mycket efterhandtittande, säger Tomas Lindhé, chef SVT Publik och Utbud.

    De höga siffrorna har sannolikt att göra med att programmet fick så mycket respons på sociala medier.

---

Fler artiklar för dig