Kultur

Bokrecension: Skarp bibelkritik från "kristen ateist" i "Brottsliga bibelbetraktelser"

Dagen recenserar "Brottsliga bibelbetraktelser" av Jonas Lundström.

Titel: "Brottsliga bibelbetraktelser"

Författare: Jonas Lundström

Genre: Bibelkritik

Förlag: BoD - Books on Demand (146 sidor)

Jonas Lundström kan inte ringas in. Han är förvisso frikyrkokillen som gått bibelskola, läst teologi i fyra år, varit pastor och församlingsgrundare och skrivit sex böcker.

Men i dag låter han tala om sig som ”kristen ateist”, ”postkristen anarkist” och aktivist. I de här begreppen kan man kanske ana vissa problem med att definiera sig själv, samtidigt som han brottas med gudsbilderna och finner gud/ar överallt och ingenstans. Hans gudsdefinition är dock klar: ”Gud är den, eller det, som vi är lojala mot och böjer oss under.” Hans försök att själv inte böja sig under någon eller något, inklusive Bibelns Gud, resulterar här i en sorts andaktsbok från Gamla testamentet. Den kan uppfattas som frustrerande och egensinnig, men också uppfriskande för den som söker nyaperspektiv.

Lundström ställer frågan om inte fler borde följa Abrahams exempel och ”käfta emot Gud”. Den bibelläsare som inte räddhågat bläddrar förbi de svåra passagerna finner snart att det är en tämligen vanlig hållning i bibeltexterna.

Han är bibelsprängd som få och därmed en tung enmanspendang till alla kristna som inte orkar öppna sina biblar. Han kan också ses som en sanningssökare som, liksom från kulisserna, betraktar och försöker beskriva hur en jämlik Gud kan se ut snett bakifrån, utan smink och med garden nere. Han hittar också guldkorn till Guds favör även i de värsta hämndtexterna.

Lundström är en god stilist och hans lite slängiga språk gör boken lättläst. En del lakoniska kommentarer är riktiga pärlor med knivskarpa poänger. De korta kapitlen, mindre än en sida, heter saker som ”Att besegra Gud”, ”Ägd” och ”Kvinnor som krossar skallar”. Han gör intressanta, ibland halsbrytande, tillämpningar på vår egen tid.

Till sist måste bokens kortaste kapitel citeras i sin helhet:

”Jag ska ge dem pojkar till ledare, lynniga barn ska styra dem. Jesaja 3:4

Donald Trump som Guds straff?”

Fler artiklar för dig