15 april 2021

En tidning på kristen grundKultur

Prästen Camilla Lif blir sommarpratare i P1

Hon är van vid radio, men inte vid den fria form som programmet "Sommar" i P1 bjuder på. Nu har Camilla Lif 90 minuter att fylla med vad hon vill. – En del skulle nog säga att jag är självutlämnande, men jag kallar det hellre orädd. Det är så jag vill vara som radiopratare, säger hon till Dagen.

Camilla Lif är präst i Katarina församling i Stockholm. Hon skriver texter för Kyrkans tidning och gör "Helgsmål" och "Gudstjänst" i P1 sedan många år. Hon har kommit att bli "radioprästen" för många. Så vad skulle hon säga är skillnaden mellan att hålla en andakt i radio och att vara sommarpratare?

– En radioandakt har sitt tydliga ärende och sin tydliga form, att sommarprata är mer ett konstnärligt projekt. Jag lockas av friheten i det, även om det är underbart att göra helgsmål med sin tydliga form och utifrån en bibeltext.

En annan radiopratare, som medverkat i "Sommar" och "Vinter" ett flertal gånger, är pastorn och författaren Tomas Sjödin. Håller du med om att det finns likheter mellan ert tilltal som kristna och radiopratare, som sträcker sig bortom de kyrkvanas öron?

– Ja, med den enorma skillnaden att jag tror han är uppväxt i en kristen kontext medan jag har en väldigt ateistisk bakgrund. Jag tror det handlar om att vi är någonting som vissa kan uppfatta som självutlämnande. Jag föredrar att säga öppen eller orädd. Jag vet inte om han håller med om det, men det är så jag upplever det, att han är orädd för att berätta om sig själv, både om brister, sin familj och sina tvivel.

Läs mer Vår tid är nu-skådespelaren en av sommarpratarna: Gud får viktig roll i mitt program

 

En annan van radiopratare och tillika en av fjolårets sommarpratare, är Stina Wollter. Hennes program var det som Camilla Lif blev mest berörd av förra sommaren. Att sommarprata har annars länge känts som en ouppnåelig dröm för Lif.

– Jag har skämtat om det en del, att inbjudan måste ha kommit bort, precis som den till Nobelfesten, säger hon med ett lågmält skratt.

– Det har varit en dröm för mig, så det är en enorm ära att ha fått frågan. Jag är så glad.

Läs mer Lina Mattebo höll andakter om att gå i närkamp med Gud

 

Programmet, som sänds den 26 juli, kommer snart att spelas in. Som producent har Camilla valt Mark Levengood.

– Jag har bett honom utmana mig. Han är själv katolik och van kristen. Han hjälper mig att frigöra mitt språk.

Kommer det att vara ett evangeliserande program, utifrån din tjänst som präst?

– Inte på något annat sätt än att jag berättar personligt om livet. Jag tror inte att det är för mina predikningars skull som de frågat mig och det är inte heller utifrån det jag tagit mig an uppdraget.

När den givna frågan om vad hon ska prata om kommer upp, tar Camilla fram ett papper. Där har hon skrivit ner några punkter på innehållet. Det handlar om "en längtan som aldrig fick gå i land", om "ett barn som föddes för tidigt" och "hur en tro kan uppstå ur desperation snarare än övertygelse".

– Men jag jobbar in i det sista, det är inte helt färdigt än.

Vad brukar du få för respons från lyssnarna när du håller gudstjänster och andakter?

– En del blir arga på mig, för att jag inte uppfyller deras förväntningar på hur en präst ska vara. Andra blir glada över att jag pratar sanning om min tro och mitt liv. Jag tror min uppväxt i en ateistisk familj gjort att jag inte har svårt att formulera mig kring tvivel, den vrede och den längtan som människor har efter Gud. När det blir en fnurra på tråden mellan människor och Gud kan jag förstå det.

Läs mer Över en kvarts miljon lyssnare när Daniel Alm höll radiogudstjänst

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Kultur

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar