28 november 2020

En tidning på kristen grundKultur

Tom Hanks brottas med tro och tvivel i ny film

Tom Hanks tar sig an rollen som starkt troende kapten på ett krigsfartyg under andra världskriget. En av scenerna är menad att lyfta motsättningarna som uppstår när en troende tvingas ta ett liv, berättar filmens regissör.

När en man med stark kristen tro tar plats vid rodret på ett krigsfartyg omgiven av tyska ubåtar sätts allt han står för på prov. Huvudpersonens kristna tro spelar en central roll i Tom Hanks nya film, "Greyhound", som han själv skrivit manus till.

I romanen "Den gode herden" som filmen baseras på, beskrivs huvudpersonen Ernie Krause som en man med stark tro.

– Tom ville verkligen vara trogen boken och därför blev det viktigt för honom att låta detta komma fram, säger filmens regissör Aaron Schneider i en intervju med Christian Post.

Värderingarna utmanas

Med Atlanten och en blockad av tyska ubåtar framför sig gav sig USS Keeling och dess kapten Ernie Krause, 1942, ut på öppet vatten utan luftunderstöd där Kapten Krause (Tom Hanks) tvingas avgöra vem som ska leva och vem som ska dö.

– Om berättelsens hjälte är troende kommer alla hans värderingar utmanas nästan omedelbart, menar Schneider.

Filmen var planerad att börja visas på amerikanska biografer den 12 juni, men Sony Pictures fick skjuta upp filmsläppet och med tiden sålde de rättigheterna till AppleTV+. Från och med den 10 juli kan filmen ses via en streamingtjänst.

Men Tom Hanks är inte helt nöjd med att filmen nu endast kan ses hemma i tv-soffan. I en intervju med The Guardian beklagar han sig över att filmens effekter inte blir riktigt lika effektfulla hemma som på biografen.

Filmen har mycket att säga om vår tid menar regissören.

– Just nu, i och med pandemin går vi igenom något som känns lite liknande. Vi sitter på sätt viss också i samma båt, mitt ute i ingenstans utan att veta när vi återser land igen, säger Schneider.

Fler artiklar