31 juli 2021

En tidning på kristen grundKultur

Kulturpanelen: Om tillit, lojalitet och mod – skildringar som griper tag

Daniel Wistrand

Läst: "Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme" av Thomas Pettersson (Offside press)

Vi är nog många som veckorna efter den omdiskuterade presskonferensen kastade oss över Thomas Petterssons ”Den osannolika mördaren”. För oss som inte äger en privatspanares detaljkunskap om Palmemordet kan boken, som bygger på reportaget i tidningen Filter från 2018, bitvis upplevas alltför detaljerad. Samtidigt är det omöjligt att inte beundra Thomas Petterssons gedigna journalistiska grävarbete och nog är det märkligt att hans insatser inte alls nämndes under presskonferensen i juni.

Sett: Allsvensk fotboll på D-play

Länge såg det osäkert ut om det över huvud taget skulle bli någon allsvensk fotboll i år. Men så kom äntligen beskedet. Tv-bolaget Discovery som övertagit rättigheterna till Allsvenskan har gjort proffsiga sändningar trots förutsättningarna. Självklart saknas publiken, men att åter kunna följa sitt lag och njuta av direktsänd svensk fotboll är för mig ändå huvudsaken. Att dessutom kunna höra spelarna, domarna och tränarna ropa över planen ger en extra dimension som tv-tittare.

Hört: Matilda Ugands singlar "Backa framåt" och "Hela världen handlar om mig"

Med starka melodier och personligt underfundiga texter är det svårt att värja sig mot Matilda Ugands musik. Ofta finns de existentiella perspektiven närvarande. Så också i nya singlarna ”Hela världen handlar om mig” och ”Backa framåt”. Välproducerat, svängigt och tänkvärt om ämnen som tillit och självcentrering.

I augusti ser jag framemot: Joel Halldorfs bok "Gud: Jakten" (Fri tanke förlag)

När Joel Halldorf följer upp succén ”Gud: Återkomsten” gör han det på Christer Sturmarks förlag Fri tanke. ”Existentiell svindel i det tjugoförsta århundradet” är underrubriken för den efterlängtade boken som släpps den 24 augusti.

Malina Abrahamsson

Läst: "Gilead" av Marilynne Robinson

Varje gång jag frågat om boktips på Facebook är det en eller flera som tipsat om ”Gilead”, så för några år sedan gav jag den en chans, men fastnade inte och la ner. Men så plockade jag upp den i början av sommaren, och jag vet inte vad som har hänt, men jag fann den alldeles ljuvlig. Hela boken är ett långt brev som den åldrade, döende prästen John Ames skriver till sin sjuårige son. Släkthistoria från amerikanska mellanvästern blandas med betraktelser om vår existens och jag dras med direkt, stryker under och begrundar. Robinson skriver med ömsinthet och insikt, lågmält och storslaget på samma gång. Kanske att Robinson till och med kvalar in som en av mina favoritförfattare

Sett: Filmen "Agnus Dei"

”Agnus Dei” är baserad på verkliga händelser från ett nunnekloster i Polen vid andra världskrigets slut. Soldater som stormat klostret har våldfört sig på systrarna och gjort sju av dem gravida. De försöker dölja det in i det sista och går nästan under av vanära innan de i elfte timmen får hjälp av en sjuksköterska från Röda korset. Det som sedan utspelar sig är ett engagerande och smärtsamt drama om lojalitet, tro och skam. Otroligt välgjort!

Hört: "Allvarligt talat" i P1

Sommar för mig är att ha P1 påslaget hela dagen medan jag skrotar runt. Och vilken källa till kunskap, underhållning och insikt P1 är! Ett av mina favoritprogram är ”Allvarligt talat” där två programvärdar (den här säsongen Liv Strömquist och Bengt Ohlsson) svarar på lyssnarnas, ofta filosofiska och existentiella, frågor. Svaren manar både till eftertanke och får mig att le.

I augusti ser jag fram emot: Att planera höstläsningen

Nästan lika roligt som att läsa tycker jag det är att planera läsningen. I augusti har alla förlags höstkataloger vanligtvis kommit och då kan jag börja botanisera. Jag har märkt att jag främst läser svenska, kvinnliga författare och har som mål att vidga mitt läsande. Höstens projekt: Läsa författare från Latinamerika.

Urban Thoms 

Läst: "Pippiperspektiv" (Astrid Lindgren Text)

Med anledning av att Pippi Långstrump fyller 75 år har förlaget låtit en rad kulturpersonligheter ge sin bild av hur Astrid Lindgrens barnbokshjälte påverkat dem. Infallsvinklarna är mångfacetterade. Här återfinns såväl svenska Hollywoodstjärnan Alicia Vikander som Abba-profilen Björn Ulvaeus och författaren Johan Erséus, som på 1980-talet var skribent på Dagen. Alla med intressanta infallsvinklar gällande Pippi. Om avsikten med Pippifiguren konstaterade Astrid Lindgren själv att det var att visa läsarna att man kan ha makt utan att missbruka den.

Sett: "Dublin murders" på SVT Play

Brittiska kriminalserier hör säsongen till. Denna sommar har jag frossat i ett irländskt kriminaldrama om två poliser som utreder ett barnamord i det lilla irländska samhället Knocknaree. Fallet visar sig snabbt ha många bottnar och rötter långt tillbaka i historien. Ända till en av polisernas egen barndom. Strålande skådespelarinsatser, listigt manus och ibland lite läskigt. Som klippt och skuret för sommarnatten.

Hört: Michael Jeff Johnson "Främlingshem"

Till och med i ett vakuum orsakat av coronavirus föds nya sånger. Michael Jeff Johnsons senaste EP innehåller fem låtar, fem pärlor som hjälper lyssnare att samla mod. Att våga en gång till. Hög igenkänning musikaliskt, samtidigt som jag anar embryot till en ny ton. Älskar det!

I juni ser jag fram emot: Semester

Augusti månad öppnar snart sin famn och i almanackan står semester med stora bokstäver. Det känns lite som att öppna godispåsen när alla andra redan ätit upp sina godbitar. Nej, jag är inte skadeglad, bara otroligt sugen på långa, lata dagar med spännande äventyr och oväntade möten.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Kultur