11 maj 2021

En tidning på kristen grundKultur

Märta sjöng i Borgholm

Sommarsverige är ju verkligen i år annorlunda i de flesta avseenden. Inte minst gäller det i kyrksverige där konferenser inte kan arrangeras, där kyrkor inte kan hålla möten som vanligt, och om man ändå bestämmer sig för att arrangera gudstjänster får det inte få bli mer än femtio personer i lokalen. Det finns också kyrkor som i anslag på kyrkdörren skriver att man tills vidare inte har några samlingar i den egna kyrkan, utan hänvisar till andra.

1 av 5

Men många kyrkor prövar på nya lösningar att få kontakt med sin publik. Man sänder via datorn och man kan på det sättet trotsa coronan. Andra kyrkor försöker att ha friluftsmöten av olika slag, kanske på ett torg i stan, kanske i en park, eller som Pingstkyrkan i Borgholm på den egna tomten. Den här sommarlördagen var annonseringen att Märta Svensson, en av de kända sångerskorna inom pingströrelsen, skulle sjunga. Märta har man under åren kunnat lyssna till i de flesta media. Många minns henne från SVT-succén Mins Du Sången.

Märtas sångval vid det här tillfället i Borgholm var till stora delar från den gamla och älskade andliga sångskatten. Som exempel kan nämnas psalmen O Store Gud, I Herrens händer är jag trygg, Stor är Din trofasthet och Kom Nära Mig.

Församlingens föreståndare i Borgholm är Nils-Erik Claesson.

Församlingens föreståndare i Borgholm är Nils-Erik Claesson säger så här om församlingens sommarsatsning på friluftsgudstjänster:

‑ Under tidigare somrar har församlingen oftast haft gästande talare och sångare. I år har besöken i stort sett uteblivit, men Märtha Svensson, välkänd sångare gästade Borgholm i mitten av juli. Märtha bjöd på variation av gamla läsarsånger och lite mer nyskriven repertoar och hon vävde samman sångerna med korta personliga reflektioner om trons betydelse.

‑ Friluftsgudstjänsterna som Pingstförsamlingen i Borgholm inbjudit till sedan slutet av maj har gett människor den här möjligheten trots Corona. Pingstkyrkans trädgård har blivit ”kyrksal”. Vädret har oftast varit bra och flertalet av mötesbesökarna har haft med sig eget kaffe, så att friluftsgudstjänsterna har sitt eget kyrkkaffe, säger Nils-Erik Claesson.

Berne Wilhelmsson

Fler artiklar från Kultur