12 maj 2021

En tidning på kristen grundKultur

Kulturpanelen: Böckerna, filmerna och poddarna du inte ska missa i höst

Kulturpanelen sammanfattar sina bästa kulturupplevelser från augusti.

Daniel Wistrand, livsstilsredaktör

Läst: "Livets små njutningar" av Sigge Eklund (Brombergs)

I recensionerna har podcast-profilen och författaren Sigge Eklund kritiserats för sin bok om njutning. Många har menat att de exempel som lyfts fram endast kan åtnjutas av den med pengar. När jag och kollegan Malin Aronsson mötte Sigge förra veckan i podden Dagens människa var han beklämd över reaktionerna. Jag kan till viss del förstå honom. För nog är det tydligt att det författaren velat åstadkomma med boken är att gräva sig bortom våra fördomar och bilder om varandra, ned till det allmänmänskliga. Till njutningen som kontaktyta med stora i tillvaron. Till en plats som kan föda tacksamhet, förundran och i bästa fall även livsmening.

Sett: "Allsång på Rörstrand"

I veckan publicerade Filadelfiakyrkan i Stockholm den digitala allsångskvällen ”Allsång på Rörstrand”. Programledare var Putte Nelsson, hedersgäst Roland Utbult och sjöng gjorde även Evelina Gard, Samuel Hector och Therese Hedlund. Jag inser att jag kanske är aningen yngre än målgruppen, men sällan har jag suttit med ett bredare leende framför en webbsändning. Programmet var fyllt av värme, av musikaliskt sväng från ett grymt husband, och av ett naturligt djup med Jesus i centrum.

Hört: "Säg mig var du står" med Zara Larsson och Carola Häggkvist

Det är sällan Carola Häggkvist får möta en duettpartner som kan matcha hennes scennärvaro och röstkapacitet. Men i somras hände det plötsligt i och med samarbetet med musikfenomenet Zara Larsson. Mötet mellan de två sångerskorna i TV4-produktionen ”Late night concert” var en av sommarens tv-höjdpunkter. Att duons nytolkning av Carolas ”Säg mig var du står” nu rusar upp i toppen på Spotifys listor känns knappast som någon överraskning.

I september ser jag framemot: Brittiska "Young Wallander" på Netflix

Med Adam Pålsson i huvudrollen känns serien, som hade premiär 3 september, som ett måste för alla som gillar svensk krim.

Malina Abrahamsson, kulturskribent

Läst: "Allt som är värt att minnas" av Erik Varden (Silentium)

Ibland träffar en bok mitt i prick! I ”Allt som är värt att minnas” skriver den norska trappistmunken Erik Varden insiktsfullt och ömt om minnet som andlig praktik – om spåren av det förlorade paradiset och om den odefinierade längtan som fyller vårt inre och ytterst sett påminner om att vi inte är utelämnade och ensamma. På få sidor lyckas han skriva fördjupande om de stora existentiella frågorna (vilket är en bragd i sig) och hela tiden går han i dialog med litteraturen och konsten. Det här är en bok jag kommer återvända till.

Sett: "Love on the Spectrum" på Netflix

Jag hade bestämt mig för att sluta kolla på dejting-tv. Att se bönder, präster och ungkarlar söka kärleken har visserligen varit underhållande, men kändes inte så meningsfullt i längden. Så lanserade Netflix ”Love on the Spectrum” och jag kunde inte motstå frestelsen. Programmet handlar om människor som befinner sig på autismspektrat och som generellt har de svårare med socialt samspel. Men de längtar likafullt efter kärlek, och i programmet ger de sig ut för att dejta, flera för allra första gången. Hela programmet är fullt av färgstarka personer och så fint och roligt.

Hört: Patrik Lundbergs "Sommar i P1"

Blev alldeles tagen av författaren Patrik Lundbergs sommarprat där han talar direkt till sin mamma Birgitta – hon som var lågutbildad och utförsäkrad, som blev lämnad av sin man, som kämpade för sina barn. Patrik Lundberg ställer frågan: I alla andra samhällsgrupper stiger medellivslängden, förutom den som består av just lågutbildade kvinnor. Hur blev det så? Hela programmet är en sorgesång, en kritik mot politikerna och samhället som svek, men också en hyllning. Jag grät flera gånger. Utan tvekan årets bästa sommarprat!

I september ser jag fram emot: Bokmässan

I år ersätts Bokmässans intensiva myller på Svenska mässan i Göteborg av en digital variant. Likväl är programmet fullspäckat – och gratis. Alltså en unik möjlighet att ta del av litteraturens godbitar.

Urban Thoms, kulturredaktör

Läst: Charismas intervju med Michael Todd

Den 33-årige pastorn leder Transformation Church i Tulsa, Oklahoma – en av USA:s snabbast växande kyrkor. Den har 5 000 besökare varje vecka, men ytterligare 35 000 deltar online. Michael Todd såg till att ha digitala gudstjänster långt innan corona blev en tvingande omständighet. Men grundbulten i hans filosofi för att lyckas som kristen ledare är inte ny teknik. Det handlar i stället om att lyda Gud även när det inte verkar förnuftigt eller passar ens egna planer.

Sett: "Skrivglappet" på UR Play

Producenten Linnea Widéns dokumentär om unga svenskars skrivsvårigheter har gett berättigat eko i medierna. Runt år 2000 tycks gå en skarp gräns. De som fötts senare är avsevärt sämre på att uttrycka sig i skrift. Pedagogiskt skickligt och utan vare sig förnumstiga pekpinnar, skränande politiker eller färdiga svar lyckas programmakarna åstadkomma en kejsaren-är-naken-effekt. Norskt skolväsende och flera svenska språkinitiativ lyfts fram som ljusglimtar. Gud förbjude att denna ögonöppnare får passera utan åtgärder!

Hört: Laleh Pourkarims "Sommar i P1"

Artisten, låtskrivaren och producenten Laleh Pourkarim var sist ut av årets sommarpratare. På agendan: Det tysta samtalet som vi har med oss själva. Hur vi resonerar kring hoppet och tron på framtiden. Lalehs egen livsresa utgör kuliss för berättelsen. Från hus nummer fyra för politiska flyktingar i Minsk till flytten till LA och hennes envisa försök att slå sig in som kvinna i den mansdominerade musikbranschen går färden. ”Mamma lärde mig att hoppas på mig själv”, berättar Laleh. Någon som uppenbarligen lyckats. Tänk om vi kunde lära varandra att inte vara hopplösa!

I september ser jag fram emot: Livemusik

Som jag saknat konserter! På söndag 6/9 13.00 firar ett gäng vassa svenska musiker den legendariska västkustplattan ”Airplay” som fyller 40 år. Det blir en streamad konsert inspelad i Rissnekyrkan i Stockholm. 21-mannabandet (!) lovar att spela i stort sett hela plattan och dessutom en del annat från samma era, bland annat material av Seawind. Sök ”Westcoast celebration streaming event” på Facebook.

Fler artiklar från Kultur

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar