Kultur
Recension: De utsattas hopp vittnar om en större historia
Journalisten Birger Thureson har skrivit sin senaste bok med utgångspunkt i intervjuer med kvinnor som behandlats och fått ett nytt liv på Panzisjukhuset i DR Kongo. I boken ”De reste sig och gick vidare” beskriver han också ett större sammanhang om DR Kongos historia, konflikterna och missionen i området. Sigfrid Deminger har läst boken och funnit en berättelse många borde få höra.
År 2018 tilldelades dr Denis Mukwege Nobels fredspris. Här håller han tal på Panzisjukhuset i Bukavu i DR Kongo sedan nyheten blivit känd. I boken ”De reste sig och gick vidare: hoppets röster från krisernas Kongo” berättar Birger Thureson om sjukhusets arbete men även om landets historia.
Pressbild (CUSTOM_CREDIT)
2009 kom boken ”De glömda kvinnornas” röst ut, med Birger Thureson som författare. Den innehöll intervjuer med kvinnor i östra Kongo som utsatts för brutala övergrepp i inbördeskrigets spår. En näst intill outhärdlig läsning. Den nu utkomna boken, ”De reste sig och gick vidare”, är en slags fortsättning. Den innehåller ett 20-tal intervjuer med kvinnor som utsatts för dessa övergrepp, men som rest sig och gått vidare. Det har skett genom Panzisjukhuset i Bukavu och dess väl genomtänkta och genomförda rehab-program.