09 maj 2021

En tidning på kristen grund



Kultur

Mässmakarna skriver nytt requiem

Mässmakarna, som utgörs av duon Anna Svensson och Malena Furehill, har tillsammans skrivit en ny mässa som de kallar “Låt dom flyga ett enkelt requiem”.

Premiären blir i allhelgonahelgen i Lundby nya kyrka i Göteborg där mässan kommer att framföras av projektkören Vardagskören. Själva ordet requiem betyder egentligen dödsmässa, men här används det för att mässan handlar om människor som vi sörjer och saknar. Den ger utrymme för sorg och saknad, men även för tacksamhet och hopp. Tanken är att mässan ska förmedla befrielse och försoning så att de sörjande ska få hjälp att släppa taget om dem de sörjer och helt enkelt “låta dem flyga”.

I allhelgonahelgen kommer mässan dessutom att spelas in live för att sedan ges ut på skiva av Talking Music.

Anna Svensson är ledamot i kyrkorådet i Lundby församling och hennes medkompositör Malena Furehill är musikpedagog och låtskrivare som arbetar i Bankeryds församling. Det är inte första gången Mässmakarna, som de kallar sig, komponerar ihop. Tidigare hade de skrivit Pilgrimsmässan “På väg” tillsammans som 2017 även gavs ut på cd.

Urban Thoms

Urban Thoms är mångårig skribent på Dagen och en av redaktörerna för Dagens kulturbevakning.

Fler artiklar från Kultur