Kultur

“Dags för barnprogram med kristna värderingar”

TBN Nordic vill göra en helt ny satsning, men behöver ekonomiskt stöd från tittarna.

Barnredaktionen på TBN Nordic är en ny satsning för barn i förskoleåldern. Fyra glada människor med dockor.
En helt ny barnredaktion – det hoppas den kristna tv-kanalen TBN Nordic kunna lansera inom kort. Men till det behövs stöd från tittare som tror på idén.
– Det har hänt otroligt mycket med barns mediavanor de senaste åren och vi behöver hänga med, säger Anders Wisth.

Barnens mediavanor har förändrats de senaste åren och den kristna tv-kanalen TBN Nordic vill möta behovet och samtidigt sprida kristna värderingar. Det är inte längre tablå-tv som är det primära utan streamade tjänster som finns tillgängliga dygnet runt. TV-kanalen vill därför skapa tre barnprogram i veckan som går att titta på närhelst man önskar.

– Vi har upplevt en konkret nöd för den yngre generationen, som vi fått under bön och genom tilltal. Vi har förstått att det är viktigt att göra detta nu, säger Anders Wisth, kanalens Sverigechef.


Den andra anledningen till att man vill satsa på barnprogram genomsyrat av kristna värderingar handlar om att det finns en efterfrågan.

– Vi har hört många föräldrar som tittar på vårt innehåll och som ställer sig frågan vad vi gör för barnen. De undrar varför vi inte erbjuder något mer. Detta fick oss att verkligen börja fundera över innehåll för barn.

Sedan tidigare finns Söndagsskola Play, ett samarbetsprojekt där TBN Nordic är en del. Det är en serie bibelundervisande barnprogram som är tänka att användas av församlingar som ett komplement till söndagsskolan. I de barnprogram som nu är tänkta att produceras kommer inte bibelundervisning vara i fokus. I stället ska programmens innehåll genomsyras av kristna värderingar, menar Anders Wisth.

– Vi vill vara måna om att vår målgrupp, barn mellan 0 och 7 år, får landa i den människosyn som Jesus har. Det kan handla om hur vi är mot varandra, hur vi ska leva våra liv och hur vi utvecklas till de unika Guds skapelser som vi är tänkta att vara.

Fram till årsskiftet pågår en så kallad crowdfunding (gräsrotsfinansiering) där TBN Nordic hoppas att alla som längtar efter barnprogram med kristet innehåll ska vara med och bidra ekonomiskt. Produktionen påbörjas först när budgeten är “i hamn”. Det behövs 300 000 kronor i månaden.

Vilka hoppas ni ska vara med och stötta detta?

– Det kan vara morföräldrar som känner nöd för sina barnbarn eller föräldrar som känner ansvar att ge sina barn och deras kompisar något som blir ett alternativ till allt annat de tittar på. Vi pratar ofta varmt om våra kristna värderingar och är måna om att lyfta vårt kristna kulturarv för våra nysvenskar – då är det viktigt att barnen får med sig det. Alla som vill förvalta och utveckla vårt kristna kulturarv är välkomna att bidra.

---

TBN Nordic

  • Svensk tv-kanal och icke vinstdrivande ideell förening med säte i Stockholm.
  • I utbudet finns både svenskproducerade program med kristna artister och förkunnare, men även program från Trinity Broadcasting Network som samordnar ett 30-tal kristna tv-kanaler världen runt.
  • Barnredaktionen, tre kristna barnprogram i veckan för barn i förskoleåldern, är ett nytt projekt som startar i början av 2021, om målet på 300 000 kronor har samlats in.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig