31 oktober 2020

En tidning på kristen grundKultur

Guidar till kyrkans kvinnor - tilldelas Martin Lönnebos stipendium

En pensionerad diakon, som varit isolerad under pandemin, får 10 000 kronor för sina uppskattade guidningar.

Martin Lönnebos kulturstipendium för år 2019 har tilldelats Linköpingsbon Gerd Lantz. Hon mottar stipendiet som är på 10 000 kr vid stiftsfullmäktiges möte i Linköping den 16 oktober.

Under pandemin har Gerd Lantz inte kunnat hålla sina uppskattade guidningar i Linköpings domkyrka som hon brukar. I stället har hon fått isolera sig, pensionär som hon är sedan 2011. Hennes guidningar brukar ha olika teman. En av dem heter “Kvinnorna i domkyrkan”.


– Det finns många kvinnliga konstnärer representerade, till exempel Charlotte Gyllenhammar med sin skulptur “Uteliggaren”. Sedan finns alla kvinnor i kyrkans bibliska motiv. Jag hinner inte med alla på en visning, säger Gerd Lantz i ett pressmeddelande.

Hon får nu 10 000 kronor för sitt “arbete med att synliggöra det kristna budskapet” som i förlängningen även är en kulturgärning. För pengarna ska hon bland annat resa.

– Jag kommer att köpa litteratur som rör domkyrkan. Sedan tänkte jag göra resor till de två domkyrkor i Sverige som jag ännu inte sett, domkyrkorna i Härnösand och Västerås, säger Gerd Lantz som ser fram emot att kunna arrangera guidningar igen när smittoläget förbättrats.

– Så skojigt att uppmärksammas på det här viset. Det behövs i dessa tider av pandemi, det har inte varit någon rolig tid.

---

Motiveringen till stipendiet

  • Gerd Lantz arbete med att synliggöra det kristna budskapet som de olika verken i domkyrkan förmedlar är förutom en kristen gärning även en stor kulturgärning. Hennes mångåriga arbete med att utbilda guider som finns på plats för att dagligen visa domkyrkan under besökssäsongerna är också det en förlängning av denna kulturgärning.

---

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar