24 januari 2021

En tidning på kristen grundKultur

Black Friday-shoppandet innebär en mänsklig kostnad

För ett par veckor sedan skrev människorättsjuristen Madeleine Sundell om att FN:s globala mål angår kristenheten. Inför Black Friday följer hon upp texten med en kulturdebattartikel om hur julhandeln kan vara en konkret möjlighet att göra ett hållbart vägval.

Min önskelista inför julen 2020 ser annorlunda ut av flera skäl.

Vi befinner oss mitt i en brinnande pandemi. Dagligen hör vi nya rön kring vad som kan hjälpa eller stjälpa. Att tala om hur dina val och din livsstil kan påverka andra människors liv och hälsa har sällan känns så aktuellt som nu. Valen vi gör leder både direkt och indirekt till att människoliv kan räddas eller släckas.

Livsviktiga val. Precis som julens budskap och även FN:s hållbarhetsagenda handlar om. Liv. Värdigt liv. Och det är nu jag skulle vilja att vi kan hålla två tankar i huvudet samtidigt.

För högst upp på min önskelista i år står det en hållbar julhandel. Men hur kan vi mitt i en pandemi prata om hållbarhet?

Jo, jag tror att det är just när det brinner som mest i knutarna som vi kan få fart på oss själva och gå från snack till verkstad. Pandemin har fått oss på tå och det känns som vi har mer tid över än någonsin. Därför har jag en fråga till dig:

Vill du hjälpa mig att julhandla hållbart? Handel som premierar människors värdighet och minimerar negativ inverkan på utsatta.

När du och jag skräms av det mänskliga lidandet som följer i pandemins spår så är dessvärre inte situationen ny för de miljontals människor som lever i extrem fattigdom och tvingats in i exploatering. Inte heller för dem som inte äger sina egna livsvillkor på grund av ojämlikhet, eller för dem som blivit av med sitt hem eller brödföda med anledning av klimatkrisens framfart. Både människor och natur exploateras för att vi i vår del av världen ska kunna konsumera och profitera.

Just detta handlar världens gemensamma hållbarhetsagenda om; att under de kommande tio åren ställa om våra livsval, för att avgöra framtiden för kommande generationer. FN:s hållbarhetsmål angår oss alla och vi är tillsammans ytterst ansvariga för att leva upp till dem. Vi måste leva mer hållbart, det har aldrig varit så avgörande som nu.

Och som kristen medmänniska, företagare eller konsument hoppas jag att du vill känna ett särskilt ansvar. Det är din och min handlingskraft som behövs för att målen ska bli verklighet!

Med Black Friday och den stundande julhandeln för dörren har vi alla möjligheter att ställa om och hitta rätt i våra vägval om hur vi lever och konsumerar.

Din och min konsumtion kan nämligen äventyra andras livsvillkor. Människor exploateras i ett modernt slaveri i riskfyllda branscher världen över. Det kan handla om klädtillverkningens hela kedja från bomullsfält än till sömnadsindustrin likväl som livsmedelsframställningen av exempelvis palmolja eller kakao som vi hittar i julens många bakverk. Men även i tjänstesektorns nagelsalonger, biltvättar, restaurangkedjor eller hushållsnära tjänster.

Den här veckan fylls våra sociala medier med Black Friday-erbjudanden om nedsatta priser. Säkert vill du liksom jag vara fin, bereda julbordet med läckerheter och lägga många paket under granen. Men innan du klickar hem och shoppar loss får jag utmana dig att ställa dig själv frågan: Kan mitt köp medföra oförutsedda mänskliga kostnader?

Till exempel hudvårdsföretagets annonsering om “Black Facts” i stället för Black Friday. Detta för att “belysa frågan om mäns våld mot kvinnor och killars våld mot tjejer” i samarbete med ungarelationer.se.

Eller chokladtillverkaren som garanterar en slavfri choklad, från råvara till produktion. Skamfyllt för alla andra chokladtillverkare att de inte kan garantera detta.

Vidare finns det sociala företag som säljer mat med kort datum med syfte att motverka matsvinn och så har vi ju rättvisemärkta varor som garanterar arbetarnas rättvisa villkor.

Men än saknas det mycket och det behövs mer alternativ för en hållbar konsumtion. Enligt FN:s UNDP saknas det dock inte pengar på den globala kapitalmarknaden för att göra underverk i hållbara investeringar för att nå de globala målen, däremot brister det i kunskap och vilja.

Den motivationen måste vi hitta och jag tror att pandemins allvar ger oss möjlighet att omvärdera att det inte går att köpa oss fria från ansvar utan vi måste i stället hitta etiskt försvarbara vägar där vi tar ansvar för vår nästa.

Varför inte börja här och nu?

Nu plockar vi fram målmedvetenheten och fixar en hållbar julhandel. En handel som gör avtryck och skillnad för vår nästa. För dem som inte syns eller hörs men vars liv hänger på oss.

Livsviktiga val helt enkelt.


---

Fakta: Madeleine Sundells råd för en mer hållbar konsumtion

  • Se till att alltid köpa vita tjänster.
  • Be alltid om kvitto.
  • Bedöm en rimlig prisnivå och ifrågasätt hur varan eller tjänsten kan vara så billig.
  • Prioritera företag som verkar seriösa och transparenta med hur varans ursprung, tillverkning och resan till dig.
  • Vid köp av tjänster, ta ögonkontakt och lyssna på din magkänsla i mötet med den som utför eller levererar tjänsten.
  • Våga fråga, ta ställning och gör din röst hörd.

---

Fler artiklar från Kultur