27 februari 2021

En tidning på kristen grundKultur

Ingemar Olsson bjuder på musikalisk kalender

Den mångårige artisten och låtskrivaren gömmer både gammalt och nytt bakom luckorna på sin facebooksida

En låt bakom varje lucka. Det lovar Ingemar Olsson att han ska bjuda på, ända fram till julafton, och kanske längre ändå.
– Jag har ju skrivit en låt som heter “Ett gott nytt år” så det är möjligt att kalendern får fortsätta till nyår, säger han.

En musikalisk julkalender med en ny låt varje dag – vilka låtar handlar det om?

– Jag har ju gett ut en ny platta som heter “Äntligen” med tio låtar, så de kommer vara med. Sedan har vi julskivan som är knappt ett år gammal. På julafton blir det “Härliga natt” från den plattan, min version av “O helga natt”. Men det blir också en och annan överraskning från min allmänna repertoar.

I mitten av december ger du också ut en bok, “Mer än tusen ord” – vad är det för bok?

– I tjugo år har jag jobbat med proffsfotografen Per Johansson, en riktig stjärna. Det var han som kläckte idén om att göra en bok med mina sångtexter, bildsatta med hans bilder. Det blir ett annat sätt att ta till sig texterna, som jag brukar få höra att människor uppskattar.

Julkalender och bok – har coronatiden gett dig en ny slags kreativitet?

– Ja, det blir på något sätt en ny sorts kreativitet, man behöver lära sig mer teknik. Det blir en slags coronalösning, annars hade jag ju varit ute och spelat de nya låtarna.

Till sist – vad hoppas du att tittarna ska få med sig?

– Mycket hopp och ljus mitt i mörkret. Det är inte bara vädermässigt mörkt. Jag hade ett par tusen visningar när jag la ut första klippet på första advent, så det är kul!

Här kan du se dagens lucka.

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Kultur