Kultur

Pandemin har gett sångerskan en ny plattform

Artisten och körledaren Evelina Gard berättar om att plötsligt få höra grannarna prata om hennes låtar

Även om mycket är mörkt denna tid, kan man välja att se det från andra sidor. Evelina Gard fick ge upp både körverksamhet och konsertjobb, men kan se att annat spirar “tack vare” pandemin.
– Genom smärta kommer alltid, alltid något positivt ut, säger sångerskan till Dagen.

Redan i mars månad anade Evelina Gard, som då arbetade i stort sett heltid som frilansande sångerska, körledare och musikarrangör, att hon under en period skulle komma att behöva ett annat jobb. Aldrig förr har hon varit så tacksam för sin lärarlegitimation som i år. Hon sökte och fick ett 80-procentigt vikariat som musiklärare på en skola i Sollentuna, en trygghet hon vet att många musiker saknat.

Evelina Gard, sångerska

Evelina Gard tycks vara en i grunden positiv människa. Med tacksamhet i rösten talar hon om allt som hon ändå har den här tiden, trots en mängd uteblivna konserter, körhelger och annat inställt. Event som annars skulle ha gett henne både energi och ekonomi för att möjliggöra ett skivsläpp nästa år. En produktion som nu inte kan bli av som planerat. Men hon har varit med om svåra saker tidigare, och när det inte blir som hon tänkt, väljer Evelina att se på situationen med tillförsikt.

– Jag har alltid känt att det är någonting med smärta och jobbiga perioder i ens liv som berikar. Genom smärta kommer alltid, alltid något positivt, så har det varit för mig i alla fall, säger Evelina Gard med ett mjukt allvar i rösten.

– Det är efter de svåraste perioderna som jag får den största responsen på mina låtar. Det är en tid då tron sätts på prov, vi prövas och ofta kommer vi ut ännu starkare. Det speglas även i kreativiteten. Jag tror och hoppas att den musik som kommer ut efter den här perioden kommer vara ännu mer ärlig.

En annan positiv effekt av den rådande pandemin som Evelina kan se är det markant ökade användandet av digitala verktyg. Plötsligt finns minsta gudstjänst tillgänglig för var och en att ta del av på ett mycket enkelt sätt. En effekt av det, som Evelina Gard märkt tydligt, är bland annat hur hennes sånger får en snabbare spridning. Under hösten har hon varit med i bland annat Filadelfiakyrkan i Stockholms publiksuccé “Allsång på Rörstrand” – ett program som inte hade gjorts om det inte varit för corona.

– Det syns på ett helt annat sätt när det är digitalt, jag har till exempel hört både grannar och kollegor på skolan prata om att de har tittat. Det är personer som troligen inte skulle gått till kyrkan om samma sak ägt rum där.

För två år sedan gav hon ut en julskiva och Evelina märker att det är fler som lyssnar på den nu än när den var helt ny. Också det en bieffekt av att satsningar som görs nu blir digitala och får mer spridning.

– Så även om jag gör betydligt färre grejer nu så kanske jag syns mer och min musik sprids på ett annat sätt. Jag märker att nya människor hittat till min musik, det känns jätteroligt.

Kan det till och med vara så att du och andra artister kan ha fått en ny plattform efter pandemin?

– Jo, men kanske. Låt hoppas det. Detta har ju öppnat upp världens möjlighet för kristenheten att nå helt nya människor. Det är ju också något gemene man inte känner till, att det är otroligt hög kvalitet på den musik som produceras, säger Evelina Gard och räknar upp kollegor som Samuel Ljungblahd, Michael Jeff Johnson, Martina Möllås och Silver.

– Det är ju därför det tar 30 sekunder för mig att tacka ja till att få sjunga med Roland Utbult, en otroligt skicklig låtskrivare, och att få medverka med Frank Ådahl som är en fantastisk sångare. Som kristen artist har man inte direkt medvind från radiostationer eller tv – det krävs att man är beredd att betala ett högt pris, av hjärta, själ och ande. Det märks på hur bra resultatet blir. Jag säger inte att andra artister inte betalar ett pris, men det finns inte direkt ekonomiska resurser för kristna artister.

Vad är det som ändå får dig att fortsätta vilja ge ut musik?

– Det handlar om att ge vidare något jag själv blivit berörd av. Som under första söndagen efter att pandemin slagit till, då medverkade jag på en gudstjänst och vi sjöng psalmen “Blott en dag”. Jag blev så otroligt berörd att jag gick hem och gjorde ett nytt arrangemang, som jag gav ut. För mig är det kärnan i musicerandet, och jag vet att jag talar för fler, att jag vill beröra med det som berört mig. Och därför är det bara att fortsätta. Människor behöver mer än någonsin få bli berörda igen av gamla och nya sånger, av Jesus.


---

Fakta: Evelina Gard

  • Född 1977 i Jönköping
  • Sångerska, låtskrivare, körledare och sångpedagog
  • Gift med Tobias, pastor i Hillsong, barnen Elton, 12 år och Scarlett, 9
  • Bor: Huddinge, söder om Stockholm

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig