Kultur

Gruppen utan namn nytolkar Lina Sandell

Uppväxta i Österbotten, numera boende i både Sverige och Finland, vilket varit utmanande under pandemiåret

Än har den österbottniska gruppen inget namn, men likafullt släpper de nu skivan “Möda, vila och behag”, baserad på populära Lina Sandells psalmer.

Under flera år hade musikern David Forsblom närt en dröm om ett musikprojekt med Lina Sandells verk som röd tråd. Tillsammans med sina musikaliska syskon och en basist har drömmen slagit in. Gruppen kallar sig “Fyra vänner”.

– Hennes texter har levt från generation till generation och blivit översatta till olika språk – de är som en del av folksjälen, säger David Forsblom till finska Kyrkpressen.

Konvolut

Brodern, Mathias Forsblom, ser i sitt arbete som lärare en ny generation lära sig de välkända psalmerna. Systern Lina Forsblom säger att Sandells sånger representerar en musikstil hon själv tyckt om att sjunga.

– Man kan göra ett litet eget stuk på dem, men ändå bevara själva sången.

De mest älskade sångerna, som exempelvis Blott en dag och Bred dina vida vingar, sitter djupt rotade, så det gäller att gå varsamt fram i nytolkningar, menar syskontrion som växte upp i finska Österbotten.

Lina Sandells sånger har en folklig prägel. Det djupa möter det enkla och ger utrymme för både simpla och mer utarbetade arrangemang. På skivan medverkar också körsångare från Wasa Gospel och violinisten Johanna Wargh.

– Många gånger har vi övat här hemma hos mig i vårt vardagsrum med sovande barn i rummen intill. Det är en hel del stämsång, soft och sparsmakat, beskriver Mathias Forsblom.

---

Fakta: Carolina Wilhelmina (Lina) Berg f. Sandell

  • Levde mellan 1832–1903 och är troligen Sveriges mest kända sångförfattarinna.
  • Poet, författare och har skrivit texter till välkända psalmer som: “Tryggare kan ingen vara”, “Bred dina vida vingar” och “Blott en dag”.

---

Fler artiklar för dig