Kultur

Läsarpodden: “Vi vill alltid vara öppna för att lära oss nya saker”

Nu bjuder Läsarpodden, med teologerna Joel Halldorf och Patrik Hagman, in till det 50:e avsnittet

Joel Halldorf, Patrik Hagman, Läsarpodden.
I Läsarpodden avhandlas en ny bok i varje avsnitt, i spontan dialog mellan två teologer. Men teologi är långt i från det enda som diskuteras.
– Vi vill att böckerna vi pratar om ska spänna över alla kunskapsfält, som ett miniuniversitet, säger Joel Halldorf.

De har analyserat Barack Obamas favoritbok, diskuterat huruvida människan är ond eller god och ställt sig frågan om kristna bör tro på gengångare. I drygt fem år har de två personerna bakom Läsarpodden bjudit in lyssnaren till vitt skilda ämnen. De två rösterna tillhör Joel Halldorf och Patrik Hagman, som båda är teologer, författare och lärare. Podden gör de helt på ideell basis, vid sidan av sina respektive arbeten.

– Nu längtar vi efter att få mötas på riktigt, säger Joel Halldorf när Dagen når honom.

– Patrik bor ju i Finland så vi har inte kunnat träffas på hela sommaren och hela hösten. Vi har lärt oss hur vi spelar in podden via Zoom. Eftersom vi känner varandra väl går det bra att samtala och göra podd även när vi inte träffas fysiskt, men det är svårt att läsa den andres kroppsspråk.

Sedan första avsnittet, som kom ut i september 2015, har det släppts 49 avsnitt av Läsarpodden. Och lika många böcker har de två herrarna hunnit avhandla, med hjälp av sina lyssnare. För tanken är att podden ska vara lite som en bokklubb, där lyssnaren gärna får ha läst boken som ska diskuteras och komma med synpunkter, frågor eller tankar.

Vilken typ av respons får ni från era lyssnare?

– En podd skapar ju en slags närhet till lyssnarna, som få andra forum gör. Det är alltid speciellt när folk som man aldrig träffat förut, kommer fram när man sitter och fikar på stan eller väntar på ett tåg på T-centralen, och berättar att de lyssnar på podden. Man känner sig förbunden på ett alldeles särskilt sätt med sina lyssnare, säger Joel Halldorf tankfullt.

– Vi känner själva att vi vill vara med och bidra med ett forum där det handlar lika mycket om hur vi säger det som vad vi säger. Det ska inte präglas av ett tvärsäkert proklamerande utan ett sökande tillsammans, att få vrida och vända på saker och vara öppen för att lära sig något nytt. Det är det sättet att förhålla sig till kunskap och bildning som vi vill förmedla.

Läsarpodden om Bob Dylan

Det är också en av anledningarna till att samtalet inte förbereds innan inspelningen görs. Det finns inget manus och Hagman och Halldorf undviker också att prata om boken innan “bandet rullar”. Lyssnarna ska få hänga med under hela resonemanget och vara en del av det.

– Det blir alltid bäst när associationerna är fria har vi märkt. Det allra bästa är när man kommer på någonting samtidigt som man pratar, konstaterar Joel Halldorf.

Vad vill du säga till den som ännu inte upptäckt Läsarpodden – varför ska man lyssna?

– Vi tycker själva att det blivit roligast de gånger då vi läst något som inte är teologi. Då får man lära sig om olika kunskapsområden, men även diskutera dem utifrån ett teologiskt perspektiv och en kristen förståelse. Det tror jag vi skulle behöva göra mer inom kyrkan – ta del av världen, av historien och av samhället, och resonera utifrån vår tro.

Det tycks vara den springande punkten till varför podden fortsätter – att få smitta andra med den bildningsiver och nyfikenhet på olika kunskapsfält som poddmakarna drivs av. Hela tiden med det teologiska rastret som en självklar bundsförvant, oavsett om det är spöken, sexualitet eller samhällsfenomen som avhandlas.

– Kyrkan mår bra av att inte bara ägna sig åt kyrkliga frågor utan att hela tiden gå i dialog med det omgivande samhället. Vi kan nog inte förstå hur viktigt det är för att undvika att vi kristna blir navelskådande, säger Joel Halldorf.

– För oss har Läsarpodden hjälpt oss med just det, att läsa olika slags böcker utifrån våra expertområden. Vi skulle gärna bygga upp ett miniuniversitet, som ska spänna över alla kunskapsfält. Vi gör det här på pur bildningsglädje.

Lyssna på avsnitt 50:

---

Läsarpoddens favoritavsnitt

  • Avsnitt 6 och 41: Liv Strömquists författarskap: “Kunskapens frukt” och “Den rödaste rosen slår ut” – seriealbum om dels det kvinnliga könsorganet, dels om förälskelse, tidvis med råd hämtade från frikyrkan.
  • Avsnitt 29: “Darwin’s unfinished symphony” av Kevin Laland – om biologi och evolutionsteorin.
  • Avsnitt 42: “Vålnadernas historia” av Magnus Västerbro – spöktro genom historien och hur man som kristen förhåller sig till spöken i dag.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig